Mejla

Daniel Swedin

Stockholm dumpar hemlösa på landet

Social export till Hagfors, Filipstad och Ljusnarsberg

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Rika storstadskommuner lämpar av sina sociala kostnader på platser som Hagfors
Rika storstadskommuner lämpar av sina sociala kostnader på platser som Hagfors

LEDARE

I våras kunde P4 Dalarna berätta om hur några av landets rikaste kommuner satt i system att skicka socialt utsätta personer till glesbygdskommuner i Västmanland, Dalarna och Värmland.

Hemlösa, människor som under lång tid levt på socialbidrag och nyanlända får – med hjälp av kommunala tjänstemän i storstadskommunerna – förstahandskontrakt i Ljusnarsberg, Filipstad, Hagfors och Ludvika.

Problemet löst, och de nya hemkommunerna får ta över ansvaret.

Smiter från ansvar

Det dessa mellansvenska kommuner har gemensamt är att de har betydande problem. Här bor redan många socialbidragstagare, arbetslösa, sjukskrivna och fattigpensionärer. Här är kommunalskatten hög och befolkningen ålderstigen. Dessutom har de här kommunerna tagit ett ansvar för flyktingmottagandet på ett sätt som Nacka, Stockholm, Lidingö eller Täby aldrig gjort.

Det där hänger ihop. När Migrationsverket minskat sin verksamhet i bergslagskommunerna har många billiga fastigheter lämnats tomma. De fylls nu på med hemlösa, utslagna och nyanlända som de rika kommunerna inte längre får statsbidrag för.

Fenomenet har kallats ”social export” av den värmländske riksdagsledamoten Mikael Dahlqvist (S). Han har berättat om hur hemlösa personer från Stockholmsområdet sagt att de tvingas flytta till Hagfors om de inte vill bli av med sitt socialbidrag.

Hyrorna höjs

I dagarna har företeelsen uppmärksammats av Expressen. Där berättar Filipstads ledande politiker Per Gruvberger (S) att han upptäckt ett företag som köper upp fastigheter och sedan erbjuder bland annat Lidingö att förmedla bostadskontrakt till lidingöbor som får hjälp av socialtjänsten.

Något liknande syns i Ljusnarsberg. När stockholmarna är på väg att flytta in höjer fastighetsägare hyrorna rejält – det är ju kommunen som betalar. Det har dessutom fått till effekt att folk som bott i kommunen länge flyttar efterson det blir för dyrt att bo i de ofta rätt nedgångna lägenheterna.

I P1 Morgon i går försvarade Carl-Johan Schiller, kristdemokratiskt kommunalråd på Lidingö, sin kommuns agerande.

– Förväntansbilden är att man ska stå på egna ben och vi ger människor verktygen för hur man söker bostad. Det är väldigt få som bor i en storstadskommun som har lyxen att bara leta bostad i en enda kommun.

Den sociala exporten är borgerligt styrda lågskattekommuners sätt att smita undan ansvaret. Hur kommunerna de hänvisar sina problem till ska överleva socialt och ekonomiskt behöver de inte bry sig om.

Det kan man kalla lyx.


Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

LÄS VIDARE

Oberoende realister krossade Socialdemokraterna – blev största parti

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Hagfors

Ljusnarsberg

Integration

Hemlösa

Lidingö

Migration

Bostadspolitik