Jonna Sima

Egotrippen är slut i stenrika Danderyd

Självförvållat budgetunderskott

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Danderyd dras med ett stort underskott, samtidigt som kommunen har störst andel miljonärer i landet.
Danderyd dras med ett stort underskott, samtidigt som kommunen har störst andel miljonärer i landet.

Danderydborna står inför en skattechock. Kommunens borgerliga politiker har i åratal valt skygglappar i stället för att se verkligheten. Vid slutet av året verkar kommunens underskott hamna på 220 miljoner. Skattehöjningen som sker nu i maj med 1,40 kronor beskrivs som rekordhög.

Men känn ingen sorg för Danderyd.

Medianinkomsten är den högsta i landet med 364 155 kronor per år och andelen miljonärer låg på 37,4 procent redan 2007, innan regeringen Reinfeldt tog bort förmögenhetsstatistiken. Genomsnittpriset för en Danderydsvilla ligger på över tio miljoner och man använder sig av mest hushållsnära tjänster med rut-avdrag av alla.

Ingen kommun för ensamstående mamma

Här på gräddhyllan bor den välmående samhällseliten. Danderydborna kräver en hög standard på den offentliga verksamheten men är inte villig att betala för den. I stället röstade man i höstas fram partier som lovade stora skattesänkningar – trots att kommunen redan har tvingats till stora nedskärningar. Nyligen drogs barnomsorgen nattetid in. En av de drabbade var akutläkaren och den ensamstående mamman Märta Björling.

– Ska inte ensamstående kunna bo i Danderyd, undrade hon i lokaltidningen Danderyd Direkt.
Svaret från kommunen blev inte ens ett nej, utan snarare en förolämpning. Den liberala politiker som intervjuades i tidningen tycker att Märta kan gå ned till deltid, använda rut-avdrag och "så finns ju barnets pappa".
Den snorkiga synen på både människor och samhällets ansvar verkar genomsyra Danderyd.

Håller låginkomsttagare utestängda

Stockholms län växer med 35 000 personer per år och bostadskrisen är omvittnad. Men Danderyd har gjort sig av med sin allmännytta och bygger minst antal nya lägenheter per capita. De senaste åren har man inte ens kommit upp i 50 stycken per år. Det är ett effektivt sätt att hålla hyresgäster utestängda, som till exempel låginkomsttagare eller flyktingar.

Under det värsta flyktingkrisåret 2015 tog Ljusnarsberg – en kommun i Bergslagen med flest antal skuldsatta, högst andel sjuka och där mer än var femte pensionär lever i fattigdom – emot över 500 asylsökande. Motsvarande siffra för Danderyd var 48.
Baksidan av den förda bostadspolitiken är att inte heller nya välbärgade skattebetalare kan flytta in. Till sist sitter kommunen med en massa äldre som kostar mycket men ger lägre skatteintäkter. Egoismen har lett fram till dagens enorma budgetunderskott. En del skulle kalla det karma.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.