Mejla

Daniel Swedin

Adaktussons hatmöte avslöjar KD

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

”Hur långt kan vi gå?”

Under den parollen samlades i helgen politiker och aktivister från hela världen när Political network for values bjöd in till toppmöte i Colombias huvudstad Bogotá. Mötets sponsrades av spanska organisationen CitizenGO, som precis fått en annonskampanj riktat mot transpersoner förbjuden eftersom den ansågs uppvigla till hatbrott.

”Fascismen var fridfull”

Ungerns familjeminister Katalin Novák var på mötet. Kazimierz Kuberski, Polens vice familjeminister, var också där. Colombias förre president Álvaro Uribe fanns även han på plats.

En illuster samling högermän som – tillsammans med representanter för USA:s religiösa höger – samlats för att utbyta strategier och idéer för hur man bäst slår tillbaka hoten mot familjen och äktenskapet och hur man bäst bekämpar liberal abortlagstiftning. Detta ska – enligt mötesinbjudan – vara särskilt viktigt i denna tid när konflikten mellan Den nya världsordningen och populismen skärps.

En känd svensk var också på Bogotá-mötet, nämligen Kristdemokraternas utrikespolitiske talesperson Lars Adaktusson. Detta kunde tidningen ETC berätta i går.

– Låt mig börja med att uttrycka min tacksamhet till organisatörerna, sa KD-toppen som inledning till sitt tal om hur kristna förföljs i Mellanöstern.
Då hade Political network for values ordförande Jaime Mayor Oreja hunnit inleda mötet med att tala om ”civilisationens kris” och varnat för att ”genusideologin” hotar rätten till liv. Oreja har tidigare kallat Francos fascistiska diktatur i Spanien för ”en extraordinärt fridfull period”. I ett annat tal pekade Brian Brown, ledare för amerikanska International Organization for the Family, ut journalister, liberaler och affärsmannen George Soros som huvudfiender.

Motstånd mot provrörsbefruktning

Adaktusson satt också i ett panelsamtal med den moldaviske politikern Valeriu Ghiletchi som har kallat homosexualitet ”en sjukdom”.

– Att jag håller ett anförande om religionsfrihet innebär inte att jag håller med alla som medverkar eller arrangerar, säger Lars Adaktusson till ETC.

På sin sajt publicerar Political network for values en karta där man färgkodat länder efter hur lagstiftningen ser ut kring familjepolitik och värdefrågor. Värdekonservativa stater i Latinamerika där katolska kyrkans inflytande är stort har märkts med grönt. Sverige lyser ilsket knallrött eftersom vi har en generös abortlagstiftning, tillåter provrörsbefruktning (IVF), samkönade äktenskap och adoptioner.

Att Adaktusson väljer det här sällskapet för att tala om religionsfrihet säger allt om vilken idésfär han känner sig bekväm att röra sig i – och hur långt han är beredd att gå.

Till slut måste vi fråga oss vad Kristdemokraterna egentligen tycker om svensk abortlagstiftning och om homosexuellas rättigheter. Och vad tycker Adaktusson och hans parti egentligen om svenska föräldrar som fått barn med hjälp av IVF?


Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

LÄS VIDARE

Busch Thor tar ledartröjan för Trump-högern

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Lars Adaktusson

Antisemitism

Nationalism

Rasism

Ebba Busch

Kristdemokraterna

Mänskliga rättigheter