Mejla

Somar Al Naher

Islamofober riktar sitt hat mot judar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I USA har hatattacker mot muslimer och judar skjutit i höjd. I februari vandaliserades 500 judiska gravstenar. Samtidigt som islamofobin ökar förvärras även attackerna mot judar. På bilden: en man som drabbades av Trumps inreseförbud som kom att kallas ”Muslim ban”
I USA har hatattacker mot muslimer och judar skjutit i höjd. I februari vandaliserades 500 judiska gravstenar. Samtidigt som islamofobin ökar förvärras även attackerna mot judar. På bilden: en man som drabbades av Trumps inreseförbud som kom att kallas ”Muslim ban”

LEDARE

Antisemitism är inte något som hör till det förflutna. Det påstås att judarna har varit utsatta men att det nu är muslimerna som drabbas. Men judehatet har aldrig försvunnit – tvärtom. I takt med att islamofobin ökar så blir även attackerna på judar fler.

I USA har både hatattacker mot muslimer och judar skjutit i höjd. I februari vandaliserades 500 judiska gravstenar på en begravningsplats i Philadelphia.

Islamofobin har djupa historiska rötter och handlar i grunden om föreställningen att muslimer är så pass annorlunda att de skulle vara oförenliga med västvärlden.

En karikatyr av muslimer

I högerextrema kretsar är konspirationsmyten om "Euarabia" populär. Den hävdar att muslimer medvetet håller på att ta över Europa. Genom att emigrera och föda många barn kommer muslimerna att lägga den kristna världen under sig.

Sverigedemokraternas omdebatterade valfilm från 2010 bygger på denna karikatyrbild, en hord burkabärande kvinnor med barnvagnar som tar över. För anhängare av Eurabia-myten blir lösningen att stänga gränserna och stoppa muslimerna fysiskt.

Populism förutsätter ofta en syndabock, en fiende som har “svikit folket”. För dagens högerpopulister handlar sveket om att ha tillåtit öppna gränser och en muslimsk invasion. Och plötsligt får den klassiska antisemitismen en ny funktion. Medan muslimerna betraktas som fienden på utsidan görs judarna till den illojala fienden på insidan.

”Judarnas fel”

I Sverige aktualiserades dessa tankegångar nyligen av Ingrid Carlqvist, ledargestalt för den antimuslimska miljön. I podden "Ingrid & Conrad" sa hon att det är judarnas fel att Sverige har förändrats.

“Det smärtar mig, tro mig, att behöva konstatera detta, men de som gått i bräschen för Sveriges grymma förvandling till Absurdistan är judar. I min naivitet har jag sett svenska judar som helt solidariska med fosterlandet.”
Carlqvist sa också att de människor som förespråkar mångkultur är “folkförrädare” och att hon ser fram emot den dagen då dessa ska straffas i en tribunal.

Ingen slump

Mitt i pratet om det muslimska hotet riktas fokus plötsligt mot “svikarna” på hemmaplan. Och plötsligt är vi alla lovligt byte.
Därför kan den som vill bekämpa rasismen aldrig slarva med vare sig kampen mot antisemitism eller islamofobin. För det är verkligen ingen slump att hatet mot muslimer och judar ökar samtidigt.

Av: 

Somar Al Naher

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Antisemitism

Ingrid Carlqvist

Islamofobi