Mejla

Zina Al-Dewany

Svik inte kurderna nu, Magdalena Andersson

Hamna inte på samma soptipp som Erdogan

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Turkiet säger ja till Sveriges och Finlands ansökan till Natomedlemskap vid Natomötet i Madrid.
Turkiet säger ja till Sveriges och Finlands ansökan till Natomedlemskap vid Natomötet i Madrid.

LEDARE

En del brukar ju säga att har man inget att dölja så behöver man inte vara orolig. Ett argument som används för att inskränka alla möjliga rättigheter. Det handlar om allt från avlyssning till mer omfattande övervakning. Nu använder Magdalena Andersson samma argument mot oroliga kurder i Sverige.

”Om man inte ägnar sig åt terrorism så behöver man inte vara orolig” säger Andersson som svar till alla svenskar som efter avtalet med Turkiet blivit just oroliga. Avtalet blev känt igår kväll, och är mellan Sverige, Finland och Turkiet. Det är avgörande för att Turkiet ska sluta bråka om det svenska Natomedlemskapet.

Men Magdalena Andersson kommer inte billigt undan. Nu kan Turkiets president Erdogan åka hem och vifta med ett avtal om att Sverige minsann ska utlämna kurder, skicka vapen till Turkiet och sluta stödja kurdiska organisationer som bara Turkiet menar är terrorister.

Slogs mot IS – kallas terrorister

Det är samma organisationer som slogs mot IS och andra terrorgrupper. Organisationer som då hyllades världen över. Utom av Turkiet förstås, som av många pekats ut som en nation som stöttade IS krig.

Turkiet har gjort mycket för att hamna på historiens sophög. Men vad innebär det för Sverige att ingå avtal med just dem? Hamnar vi på samma soptipp?

Av världens fängslade journalister finns en tredjedel i Turkiet. Minsta proteströrelse motarbetas, och regimen har stenkoll på vad de anser vara kritiker, även i utlandet. Därför är det inte konstigt att många oroar sig för vad vi egentligen gett Turkiet för att få gå med i Nato.

Turkiet får toppmoderna vapen

Experter som säger självklarheter citeras nu flitigt i media. Turkiet får amerikanska vapensystem i utbyte mot att släppa vetot mot Sverige och Finland. Det är en analys min gudson hade kunnat göra. Och han går inte ens på förskolan än.

Men för Magdalena Andersson och resten av den socialdemokratiska regeringen har man skickat en tydlig signal till Turkiet: vi kommer samarbeta med er i er kamp mot terrorism. Problemet är att Turkiet anser att allt som har med kurderna att göra är terrorism.

Vad det här betyder i praktiken vet vi dock inte. Det kan mycket väl vara så att det finstilta i det nya kontraktet även sätter stopp för det Turkiet allra helst vill: att skaffa högteknologiska svenska vapensystem och få kurder utlämnade på hemlig grund. Men att det ens finns frågetecken kring om det kan garanteras gör en sak väldigt tydlig. Den som går vinnande ur det här är varken Magdalena Andersson eller Sveriges kurder.

Av: 

Zina Al-Dewany

Publisert:

LÄS VIDARE

Turkiet visar hur pinsam vår Nato-process kan bli

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Magdalena Andersson

Nato

Turkiet