Mejla

Ingvar Persson

Anderssons budget visar att krispolitiken fungerat

Överskottsmålet får inte stå i vägen för framtiden

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vädret tillät ändå den traditionella fotograferingen på trappan till Harpsund.
Vädret tillät ändå den traditionella fotograferingen på trappan till Harpsund.

SMHI:s prognoser talar om ett envist regn över Harpsund i kväll. Regeringen har knappast fått det ideala vädret för den årliga kräftskivan.

Kanske kan det också ses symboliskt. Harpsundsöverläggningarna är ju enligt traditionen också finansministerns tillfälle att presentera förutsättningarna för årets budgetarbete. Som de parlamentariska förutsättningarna ser ut riskerar Magdalena Andersson att hamna i en hel del slagregn innan jobbet är klart.

Att tvingas förhandla via tidningarna är ingen drömsits för någon finansminister.

En ljusglimt

Ändå blev dagens pressträff kanske lite av en ljusglimt. Siffrorna visar nämligen att Sveriges ekonomi nu är tillbaka på de nivåer som rådde innan pandemin. Den som påminner sig den domedagsstämning som rådde under våren för ett år sedan inser hur stort det är.

Ja, arbetslösheten har gått upp, men nu sjunker den sakta och efterfrågan på arbetskraft med rätt kompetens är stark.

Ja, industrin har problem med sina leveranskedjor. Men det visar samtidigt att kunder runt om i världen frågar efter svenska företags produkter. Många branscher har det fortsatt svårt, men grunden för ekonomin finns kvar.

Tillväxten tillbaka

Ja, vi har förlorat ett och ett halvt års normal tillväxt. Men tillväxten i år förväntas bli 4,4 procent och nästa år växer ekonomin med 3,5 procent. Var det någon som trodde det för ett och ett halvt år sedan?

Regeringens ekonomiska politik under pandemin har kort sagt fungerat. Därför är det ingen som blir överraskad över att Andersson vill fortsätta att den offensiva finanspolitiken. Misstaget från tidigare kriser där den expansiva politiken alltför snabbt dragits tillbaka ska inte upprepas. Under nästa år satsar regeringen 74 miljarder i stimulansåtgärder.

Det finns som alla vet hål att fylla. Kommunerna kommer att behöva mer pengar för att klara sina uppgifter, också efter pandemin. Trygghetssystemen måste kunna ge trygghet. Att sänka nivåerna i a-kassan skulle vara ren dårskap. Och klimatomställningen kräver stora samhällsinvesteringar, till exempel i transportsystem och kraftnät.

Politiken kan påverka

Det senaste ett och ett halvt åren har visat att politiken kan påverka tillväxten, sysselsättningen och välfärden med en expansiv finanspolitik. Den erfarenheten borde inte slarvas bort genom att återgå till de budgetrestriktioner som rådde innan 2020.

Regeringen räknar med att redan 2023 åter nå överskottsmålen i den offentliga ekonomin. Det är faktiskt inte en så bra idé.

Magdalena Andersson har själv pekat på många av de utmaningar som ligger framför Socialdemokratin om man vill skapa ett jämlikt och hållbart samhälle med något som liknar full sysselsättning. Skulle hon bli partiledare och statsminister behöver hon anta dem.

Att hålla fast vid de gamla överskottsmålen kommer att göra det så mycket svårare.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.