Susanna Kierkegaard

Oj då, glömde du klimatet Damberg?

Budgeten tvättar bort de sista gröna fläckarna efter MP

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I dag presenterade finansminister Mikael Damberg (S) en vårändringsbudget.
I dag presenterade finansminister Mikael Damberg (S) en vårändringsbudget.

I morse presenterade regeringen en vårbudget. Det är ett paket med satsningar och förslag på förändringar av den budget som antogs av riksdagen i höstas.

Satsar på försvar och sjukvård

Många av de nya förslagen har tydlig koppling till de senaste månadernas världshändelser – stora delar av morgonens presskonferens med finansminister Mikael Damberg ägnades åt satsningar på försvaret. Regeringen vill lägga 800 miljoner kronor på att rusta upp det civila försvaret, bland annat genom att bygga fler skyddsrum.

Att regeringen fortsätter satsa stort på Sveriges försvar är helt rätt prioritering. Betoningen på civilt försvar är också välkommen, det är en viktig del av beredskapen som tyvärr ofta glöms bort. Det militära försvaret tilldelas också två miljarder kronor extra.

Även sjukvården är prioriterad i den nya budgeten. Regeringen vill lägga 500 miljoner kronor för att utöka vårdens kapacitet. Förhoppningsvis klarar de borgerligt styrda regionerna att spendera tillskottet på sådant som gör skillnad för personal och patienter – det är hög tid att bryta mönstret av skyhöga konsultkostnader och överdimensionerade administrationsavdelningar.

Nämnde inte klimatet

Men bland de ökade satsningarna på motståndskraft och krishantering saknades klimathotet helt. Damberg nämnde inte klimatet alls under sin presskonferens. Den intresserade fick lov att dyka ner i det finstilta i propositionen. En av de stora ökningarna i budgeten är ”klimatbonusen”, det vill säga bidraget för köp av elbilar, laddhybrider och gasbilar. Ett bättre alternativ hade varit större satsningar på en tillgänglig kollektivtrafik.

I budgeten finns också en minskning av koldioxidskatten på diesel för bland annat arbetsmaskiner och skepp. Detta har sågats av Naturvårdsverket. Regeringen motiverar sänkningen med att det är bättre att stärka svenskt jordbruk än att importera mindre hållbara alternativ. Det har förstås en poäng. Men att stärka det svenska jordbruket kan göras på bättre sätt än subventioner av fossilt bränsle.

S borde utmana Miljöpartiet

Ökade anslag till Industriklivet är däremot en bra prioritering ur klimatperspektiv. Det är en satsning på omställningen av svensk industri, både bra för jobben, svensk konkurrenskraft och klimatet.

Men sammantaget är ändringsbudgeten långt ifrån ett tillräckligt svar på FN:s klimatpanels senaste delrapport som kom tidigare i april. Misslyckas vi med att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grad riskerar 14 procent av jordens landlevande arter att utrotas.

Det är hög tid för regeringen att visa att den som bryr sig om klimatet har fler alternativ än Miljöpartiet i höst. Men just nu verkar Socialdemokraterna mest fokuserade på att gnugga bort de sista gröna fläckarna som den tidigare regeringspartnern lämnade efter sig.

Upp till bevis för oppositionen

Nu återstår det att se om ändringsbudgeten över huvud taget kan bli verklighet. Först måste den godkännas av riksdagen. Socialdemokraternas minoritetsregering misslyckades med att få igenom sin budget i höstas, eftersom Centerpartiet la ner sina röster och därmed släppte fram M, KD och SD:s alternativ.

Skulle oppositionen vägra släppa igenom regeringens budget även denna gång kommer de behöva stå till svars efteråt. Sverige behöver satsningarna på försvaret. De med allra lägst pensioner behöver de runt tusen kronor i månaden per person som regeringen föreslagit. Sjukvården behöver mer resurser.

Både Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har försökt att profilera sig som pensionärernas försvarare. Moderaterna gör anspråk på att leda en regering. Stoppar partiledarna satsningarna på försvar, pensioner och sjukvård visar de att de bryr sig mer om det politiska spelet än förändring på riktigt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.