Susanna Kierkegaard

Handklovar och pistoler – nu är valrörelsen igång

Magdalena Andersson måste våga lova mer

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tobias Baudin (S) presenterade Socialdemokraternas valstrategi.
Tobias Baudin (S) presenterade Socialdemokraternas valstrategi.

En handfull journalister med kaffe, bulle och anteckningsblock i knät sitter redo på Socialdemokraternas högkvarter i Stockholm. Partisekreterare Tobias Baudin ska presentera strategi, slogan och film inför valet.

Filmen är inget mästerverk. Det är snabba klipp mellan den gamla simmaren Magdalena Andersson framfor en pool med barn i badmössor, en pistol som fladdrar förbi, någon stackare som blir satt i handfängsel. Lite genrebilder på sedlar, vindkraftverk och höghus.

Tuffare tempo

Förra valets S-film var snällare. Den dåvarande statsministern åt varmkorv, den nuvarande crawlar. Tempohöjningen känns lite krystad.

Socialdemokraterna fokuserar på tre huvudfrågor – demokratisk kontroll över välfärden, skapa jobb genom klimatomställningen och motverka brottsligheten med bättre integration. Årets slogan är traditionsenligt intetsägande: Vårt Sverige kan bättre.

Bra program – på pappret

Baudin och Andersson har snickrat ihop ett bra program. På pappret. Det svåra blir att få folk att lita på den.

Inför det förra valet gick Socialdemokraterna ut med att de ville förbjuda vinster i välfärden. Det togs till omröstning i riksdagen. Alla som kan räkna förstod att det inte skulle gå igenom. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiets riksdagsledamöter tryckte på sina små knappar och sedan dog frågan. Socialdemokraterna vann över ett par vänsterväljare, utan att ha behövt göra något på riktigt.

Frågan försvann förstås delvis på grund av Januariavtalet med Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna. Men även innan avtalet kom till kändes omröstningen som en PR-show.

Krävs tydligare löften

Valrörelsen får inte starta för sent. Den får inte handla om saker som inte kan genomföras, eller som partierna kanske inte ens vill genomföra när det kommer till kritan. Folk vill ha tydliga löften som blir verklighet.

”Demokratisk kontroll över välfärden” är inte ett särskilt tydligt löfte. Hur integrationsproblemen ska lösas är inte specificerat ännu. Socialdemokraterna måste våga lova mer, prata siffror och konkreta åtgärder. En trovärdig vänster vinner lätt en valrörelse som handlar om pensioner, välfärd och jobb.

Lite mindre handklovar, lite mer varmkorv.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.