Susanna Kierkegaard

Det är dags att vi förbjuder nazism

NMR ville störta demokratin – vi släppte in dem i Almedalen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nordiska motståndsrörelsen (NMR) demonstrerar på första maj 2019 i Kungälv.
Nordiska motståndsrörelsen (NMR) demonstrerar på första maj 2019 i Kungälv.

Vi visste att nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen var våldsamma. Vi visste att de har som mål att störta demokratin. De och deras nordiska systerorganisationer har dömts för sprängningar och mord tidigare.

Trots det har vi låtit dem närvara vid våra mötesplatser. Trots det har vi stängt av gator och torg i våra städer för att låta dem demonstrera. De har till och med kunnat kuppa sig till platser i våra lokala demokratiska församlingar.

Mordet i Almedalen

Detta har skett på bekostnad av vår egen trygghet, säkerhet och möjlighet att själva delta i öppna möten. Efter att nazister misshandlat deltagare under Almedalen 2018 var det många som var tveksamma till att återvända. I kommunfullmäktige i Ludvika satte de skräck i andra förtroendevalda.

Nu har en man med tydliga kopplingar till NMR häktats för mordet på Ing-Marie Wieselgren. Knivdådet skedde mitt i det som ska vara vår plats för öppna politiska samtal.

Dags att förbjuda

Det här fungerar inte längre. Om vi ska kunna fortsätta ha en trygg, öppen politisk diskussion måste nazistiska organisationer förbjudas.

Vi vet att det fungerar. I Finland har motsvarigheten till NMR förbjudits och därmed fått tillgångar beslagtagna och organisationen upplöst. Visst har en del av dem försökt organisera sig på nya sätt, men de har fått det betydligt tuffare. De har förlorat sina resurser, sitt varumärke och en stor del av sina aktiva medlemmar.

I Storbritannien har man terrorstämplat ett antal nazistiska förbund med gott resultat. Organisationen National Action förbjöds efter att ha hyllat mordet på parlamentsledamoten Jo Cox. De som trotsar förbudet riskerar fängelse i upp till åtta år.

Kritik från FN

Stefan Löfvens regering tillsatte en utredning om att förbjuda rasistiska organisationer 2019. Men trots utredningens positiva rekommendation blev det inget förbud.

Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Liberalerna var emot. Moderaterna och Kristdemokraterna ville inte förbjuda organisationerna, bara deltagande i deras aktiviteter. Det är hög tid att de omprövar sina ställningstaganden.

Vi har trott att vi stått upp för demokratin och föreningsfriheten. I själva verket har vi skyddat de våldsamma grupper som har som mål att avskaffa den.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.