Mejla

Susanna Kierkegaard

Riktig chock att Busch kopplas till antigaykyrkan

Skulle bota homosexualitet genom att tala i tungor

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Gudstjänst i Hillsong Church.
Gudstjänst i Hillsong Church.

LEDARE

Hillsong Church är en frikyrka grundad i Australien med verksamhet i över 30 länder. Den är känd för sin poppiga, ungdomliga stil – pastorerna har ofta jeans på sig, gudstjänsterna liknar konserter och de har ett eget skivbolag. Till och med Justin Bieber har döpt sig hos Hillsong.

Nu har Dagens Nyheter avslöjat att Hillsong Church ägnar sig åt så kallad omvändelseterapi i Sverige – det vill säga försök att få homosexuella att bli hetero. När DN:s reporter kontaktar Hillsong blir han erbjuden hjälp att bli av med sin homosexualitet genom böner, dop och att tala i tungor.

– Jag vet tjugo personer som har samma dragning som du och som inte har det längre. Jag vet de som har barn och familj, du skulle aldrig kunna se det utifrån. De går till vår kyrka i Stockholm city, säger pastorn till DN:s reporter på telefon.

Jag har varit på en gudstjänst med Hillsong en gång. De stod och delade ut flygblad utanför en biograf i Stockholm 2014. De hade hyrt hela bion och skulle köra en stor grej på eftermiddagen. Jag blev nyfiken och övertygade en något motvillig vän att följa med.

Det var precis så galet som vi trott. På bioduken syntes ett stort svart kors, bakgrunden flimrade i takt med den dånande elektroniska musiken. En brett leende pastor studsade in på scen och höll en käck predikan. Den unga publiken sjöng allsång med texten på storskärm, en slags from karaoke, folk klappade och vevade med händerna i luften. Allt var en slags bisarr blandning av gudstjänst, technokonsert och företagsjippo.

Min kompis tyckte att det var bland det obehagligaste han sett.

Att Hillsongkyrkan försöker ”omvända” homosexuella kan knappast ses som en överraskning. Redan 2015 skrev Hillsongkyrkans högsta ledare Brian Houston ett blogginlägg med rubriken ”Älskar jag homosexuella?”. I texten skriver Houston att Guds ord är tydligt – giftermål sker mellan man och kvinna. Hillsong välkomnar alla, skriver han – men kyrkan bejakar inte den ”homosexuella livsstilen”. Han är tydlig med att man aldrig skulle låta ”aktivt homosexuella” ha ledarskapsroller.

Frågan är i stället hur det kommer sig att Hillsong Church lyckats få miljoner kronor i organisationsbidrag från staten för att ”upprätthålla och stärka samhällets grundläggande värderingar”.

Som om det inte vore nog har dessutom Ebba Busch deltagit i Hillsong Churchs verksamhet. Dagens Nyheter skriver att det framgår i boken ”Tankar om tro och andlighet” att partiledaren har sin ”andliga hemvist” bland annat i Hillsong.

Men så sa i och för sig Ebba Busch i en intervju 2018 att ”det bästa för ett barn är att växa upp med en mamma och en pappa”.

Av: 

Susanna Kierkegaard

Publisert:

LÄS VIDARE

Porta Ebba Busch från Prideparaden

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Hbtq

Ebba Busch