Mejla

Ingvar Persson

Vänsterpartiet är bensinpopulister

Nooshi Dadgostar är i gott sällskap

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

I går kostade en liter bensin 18 kronor och 49 öre på bemannade stationer. Dieseln var nästan tre kronor dyrare, 21,27. Det är väldigt mycket pengar men de flesta av oss kommer ändå att fylla på tanken. Vi har helt enkelt inget alternativ.

Utan bilen fungerar inte livet.

Värst är det naturligtvis för människor på landsbygden.

Vi borde med andra ord inte bli förvånade över att Vänsterpartiet vill att staten ska gå in och betala en del av bensinräkningen för glesbygdsbor.

Röster att vinna

Drivmedelskostnaderna gör människor oroliga på riktigt. De som bor på landsbygden behöver rättvisa villkor, men är det här lösningen? Säkert hoppas Vänsterns partistrateger också att det ska finnas röster att vinna.

Förslaget är ganska populistiskt och lite skamlöst, men Nooshi Dadgostar är i gott sällskap. Partiet vill betala bensincheckarna till landsbygden med den skattesänkning som Moderater och Sverigedemokrater förhandlade fram i årets budget.

Grundtanken är den samma, även om Vänstern vill rikta stödet till landsbygden. Politiska partier som tar på sig rollen att kompensera den ena eller den andra gruppen när saker och ting blir för dyra.

Regeringens löfte att betala delar av elräkningen för storkonsumenter följer samma mönster. Blir notan för hög får finansministern ta hand om den.

Blåser all världens väg

En sak är klar. Om det har funnits en samsyn om att politikens uppgift är att skapa fasta spelregler och förutsägbarhet så håller den på att blåsa all värdens väg.

Egentligen är det bara fantasin som sätter gränser för vilka grupper som står på tur för att kräva kompensation från staten.

De höga priserna på bensin och diesel beror på världsmarknaden. Men de beror också på politiska beslut. Bränsle beskattas hårt just därför att alla politiker varit eniga om att vi måste minska utsläppen av växthusgaser. De nya kraven på inblandning av biobränsle har dessutom skapat en brist. Och brist betyder högre priser.

Utsläppen måste minska

Varken skattesänkningar eller tillfälliga utbetalningar till landsbygden ändrar på det. Och de ändrar inte på förutsättningarna. Vi måste fortfarande sänka utsläppen av växthusgaser, bland annat från trafiken.

Vill politikerna förändra något på riktigt krävs andra åtgärder, som att uppmuntra produktionen av alternativ till fossila bränslen.

Vänsterpartiet har inget färdigt förslag på hur subventionen av bilkörningen på landet ska gå till. Man vill skicka en politisk signal om att man står på landsbygdens sida.

Dessvärre betyder det också att man bidrar till en politik som är ännu mer kortsiktig än idag.


Priset på bensin och diesel slår alla rekord. Enligt den budget riksdagen antog i höstas ska skatten sänkas med 50 öre den 1 maj. Vänsterpartiet vill istället satsa alla pengar på att ersätta landsbygden för bränslepriserna.

Men kommer det att hjälpa, och är det rätt väg att gå. Diskutera med Ingvar Persson. Chatten öppnar klockkan nio, men det går bra att skriva redan nu.

Skriv inlägg
 • Ingvar Persson

  Klockan har passerat halv och det är dessvärre tid att stänga chatten. Jag vill tacka alla som bidragit med synpunkter och åsikter. Debatten om energi och transportpolitiken lär fortsätta, liksom om vad politiker egentligen kan göra för att skapa mer rättvisa villkor mellan olika delar av landet.

 • Ingvar Persson

  Hej Björn.

  Därför att vi har kritiserat Moderaternas och Sverigedemokraternas budgetreservation i fler texter än jag kan komma ihåg. Och därför att vi faktiskt gör det också i dagens text. Att vänstern (och regeringen) faller in i samma mönster är faktiskt värt att uppmärksamma, och kritisera.

 • Ett dåligt populistiskt förslag framdrivet av SD med sänkning av bensinskatt 50 öre har gått igenom riksdagen. Vänsterpartiet försöker få förslaget att bli lite bättre, rättvisare för landsbygden. Du klagar på Vänstern i stora rubriker. varför är inte kritiken riktad mot Högern i din text?

  Björn Larsson
 • Ingvar Persson

  Hej Janne.

  Jag är inte säker på vilken politisk åtgärd du menar när du talar om att politiker stöttar invånarna i storstäderna. Men jag tror du pekar på ett problem med den här sortens politiska punktinsatser för att "fixa" ett akut problem. Det kommer alltid att finnas andra som känner att de blivit missgynnade och vill ha kompensation.

  Det är inte bra om man vill ha en långsiktig politik för att åstadkomma förbättringar.

 • När folket i storstan blir drabbad då går staten in med hjälp. Men bor man i landsbygden då får man skylla sig själv. Ändå betalar vi samma skatt.

  Janne

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Alla kommer att vänta på att Damberg betalar

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Bensinpris

Nooshi Dadgostar

Vänsterpartiet

Landsbygdspolitik