Stockholm sms-raggar desperat på personalen

Drabbar födande kvinnor

Publicerad 2021-12-23

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Iréne Svenonius, Moderaterna, finanslandstingsråd i Stockholms län.

Nu skickas sms ut från bemanningsföretag till barnmorskor, vilket SVT rapporterade om i veckan. De erbjuds jobba i det krisande Stockholm med en hög ersättning och betalt boende och resa. Det är ett desperat tilltag som knappast kommer lösa problemet, varken på lång eller kort sikt.

Det menar bland annat Barnmorskeförbundet. “Det finns en upprördhet över slöseriet med pengar. Det är sorgligt att vi ska ha behövt hamna så här långt. Det kommer bli kostsamt för regionen att använda sig av barnmorskor som jobbar på uthyrning”, säger Eva Nordlund, ordförande för Barnmorskeförbundet till SVT.

Det är första gången på flera år som barnmorskor hyrs in till förlossningsklinikerna. Att de behövs just nu är det ingen tvekan om, men det kostar pengar som hade kunnat satsas på den personal som redan finns. Enligt Barnmorskeförbundet är det här en dålig, kortsiktig lösning.

På frågan om bemanningsföretaget kommer att lösa situationen här och nu är svaret från förbundet att nej, det kommer inte räcka. När SVT försöker nå Region Stockholm så hänvisar de i stället till respektive sjukhus. Trots att det är regionen som är ytterst ansvarig för barnmorskekrisen.

För inte så länge sen buades finansregionrådet Irene Svenonius (M) ut av barnmorskor och andra som demonstrerade mot krisen på BB. Då avfärdade Svenonius dessa som “proffsdemonstranter”.

Medan hon stod och pratade om den höga kvaliteten samlades barnmorskor för att säga att de inte orkar mer. De orkar inte med en ohållbar arbetsmiljö och politiker som inte lyssnar. Och krisen? Den drabbar ytterst födande kvinnor.