Mejla

Daniel Suhonen

Liberalerna säljer ut sig för moderata stödröster

Nyamko Sabunis plan för att överleva

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nyamko Sabunis plan verkar vara att stödja Moderaterna vad som än händer och vilka krav som än ställs, för att på så sätt få drygt 65 000 stödröster.
Nyamko Sabunis plan verkar vara att stödja Moderaterna vad som än händer och vilka krav som än ställs, för att på så sätt få drygt 65 000 stödröster.

LEDARE

Tittar man på mandaten i riksdagen efter 2018 års val så fick Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centern tillsammans 175 riksdagsplatser. En majoritet.
Studeras istället Statistiska Centralbyråns partisympatiundersökning från november 2020 får samma partier 50,3 procent av rösterna, om stödröster gör att Miljöpartiet med 3,9 i mätningen kommer in.
Läget ser alltså allt annat än nattsvart ut rent opinionsmässigt för det rödgröna mitten-vänsterblock som efter Liberalernas avträde högerut nu har formats. Centerledaren Annie Lööf har visserligen markerat missnöje mot V, men riktningen är tydlig. Idag ser Annie Lööf på mycket goda grunder ett större hot i Ungerninspirerade SD än i ett vänsterparti som snarare driver gratis glasögon till skolbarn än proletariatets diktatur.

Sossehatet avgjorde

Politiskt kan man deprimeras av att det parti som var med och införde demokratin för 100 år sedan, nu firar årsdagen av detta med att öppna upp för Sverigedemokraterna. Detta trots de enorma nyliberala eftergifter med avskaffad värnskatt, marknadshyror, försvagad anställningsskydd och tankeförbud mot kritik av vinstjakten i välfärden som Socialdemokraterna har gått med på.

Dessa mycket stora segrar för den liberala sidan räckte inte. Sossehatet avgjorde.
Det absurda i Nyamko Sabunis strategi är att helt satsa på stödröster. Det är ju det hela denna manöver och hela argumentationen från partiledningens SD-linje går ut på. Genom att stödja Moderaterna vad som än händer och vilka krav som än ställs ska pyttepartiet få drygt 65 000 stödröster.

Sedan ska Täby och Danderyd en masse stödrösta kvar dem i riksdagen

Förhandlingsmässigt måste Liberalernas vägval vara århundradets sämsta spelöppning om Liberalerna på allvar skulle vilja påverka innehållet i en Kristerssonregering.

Det är en ytterst vansklig strategi, uppgiven utan tilltro till den egna politiken. Däri kanske ändå ryms en viss klarsyn i L-ledningen. Man överlever inte på egna ben. Likt ett politikens kuvösbarn ska först lobbyistpengar fylla den tomma partikassan, och storindustrins affärsmodeller den politiska affärsplanen. Sedan ska Täby och Danderyd en masse stödrösta kvar dem i riksdagen.

Problemet uppstår i den stund även KD behöver stödröster, när partiets förtroende nu mals ner av Ebba Buschs fastighetsaffärer. Eller om Moderaterna och SD är jämnstora, vilka moderater ger då bort sin gula lapp till Sabuni?

C väntar samma påtryckningar

Vad händer nu? Förmodligen kommer en del väljare flytta på sig. Oklart dock hur, men snart kommer kanske lobbyisterna som jobbar heltid för en blåbrun arbetsgivarregering att upptäcka att det ändå ser möjligt ut för Socialdemokraterna att regera vidare. Då tror jag kampanjerna börjar för att skapa samma tryck i Centerpartiet som pågått i Liberalerna sedan Januariavtalet slöts.

Måtte då Annie Lööf och hennes partiledning vara beredda.

Av: 

Daniel Suhonen

Publisert:

LÄS VIDARE

Nyamko Sabuni strör salt i såren

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Daniel Suhonen

Liberalerna

Moderaterna

Socialdemokraterna

Centerpartiet

Sverigedemokraterna

Danderyd