Mejla

Anders Lindberg

Kaos och revolution till midsommar – nej tack

Vänsterpartiet låter andra städa upp deras röra

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det är som att se ett politiskt ungdomsförbund på krigsstigen. Glada i hågen men helt oförberedda på vilka konsekvenser deras agerande får i den verkliga världen.

Men Vänsterpartiet är inget ungdomsförbund, de har nu bestämt sig för att fälla regeringen och kasta ut Sverige i en regeringskaos mitt under den värsta kris Sverige upplevt sedan andra världskriget.

På sociala medier hyllar deras sympatisörer partiledningen för att den rör runt i grytan. Tonläget är hårt, mycket hårt. Det är hetsporrarna som styr.

Så utan att överdriva kan man konstatera att det i dag föddes ett nytt Vänsterparti.

I tisdags varnade Aftonbladets ledarsida för att svagheten med Vänsterpartiets strategi är om Jimmie Åkesson synar korten. I dag gjorde SD precis det och lämnade in misstroendeförklaring mot Stefan Löfven. Även M och KD har sagt att de kommer att rösta för.

På pressträffen i morse sa Nooshi Dadgostar att det inte spelade så stor roll vem som lägger misstroendet och hur det motiverades.

Inte ens om SD motiverar att fälla Stefan Löfven med invandringspolitiken spelar det någon roll för V-ledaren. Om SD kan samla en majoritet kommer hon att rösta för, deklarerade hon.

Men det har så klart betydelse vem som fäller regeringen och varför. V saknar själva rösterna att begära en misstroendeförklaring och kommer snällt att få rösta på SD:s.

Någon majoritet för en annan statsminister finns inte, vilket komplicerar en eventuell ny regeringsbildning.

Den fråga som Stefan Löfven därmed måste ställa sig är om Sverige verkligen kan ledas av en expeditionsministär under pandemin, möjligen under flera månader av talmansrundor.

Frågan är inte så enkel. Svenska folkets efterfrågan på kaos och revolution till midsommar är nog ganska begränsad. Önskan om ett nytt val till hösten är sannolikt ännu mindre.

Fråga är dock om Löfven har något alternativ? Ett extra val i september kan vara enda lösningen där Sverige har en fullt funktionsduglig regering genom krisen.

Vänsterpartiet har nu satt bollen i rörelse och vi vet helt enkelt inte vart den rullar.

Men för det nya Vänsterpartiet spelar det uppenbarligen ingen roll vad som händer sedan. De anser att andra ska städa upp den röra de skapar och att deras agerande på någon märkligt sätt är andras ansvar.

Konsekvenserna av de närmaste dagarna är svåröverskådliga.

Men en sak är helt säker. Det nya Vänsterparti vi ser kommer inte att försvinna. Så även om Stefan Löfven skulle sitta kvar så kan en framtida parlamentarisk strategi för S inte bygga på att det finns ett rödgrönt block i riksdagen.

Den epoken i svensk politik tog slut klockan 10 i morse.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.