Mejla

Jonna Sima

Tar man inte vaccin är sjukvård fel jobb

Man har inte bara ansvar för sig själv

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Börje Grehn, 91 år på Karlslunds äldreboende i Bollnäs fick vaccin mot covid-19 i december 2020. Men många som arbetar på äldreboenden har tackat nej till att vaccinera sig.
Börje Grehn, 91 år på Karlslunds äldreboende i Bollnäs fick vaccin mot covid-19 i december 2020. Men många som arbetar på äldreboenden har tackat nej till att vaccinera sig.

Antalet döda i covid-19 tickar obönhörligt uppåt i Sverige. Snart har 11 000 svenskar mist livet i sjukdomen. Nästan hälften av dem har dött på landets äldreboenden. Den svenska strategin att skydda landets äldsta och sköraste har haft tydliga brister. Vid jul kulminerade antalet smittade på äldreboenden men sedan dess har omfattningen minskat, rapporterar TT. Men smittspridningen är fortfarande stor, därför är vaccineringen en avgörande fråga.

Den kan rädda liv.
Nu har i princip alla äldreboenden fått första dosen och på vissa håll har man till och med hunnit ge den andra. Samtidigt har Dagens Nyheter gjort en kartläggning av 13 kommuner som visar att minst var fjärde anställd avvaktar med att tacka ja till vaccin. I skånska Sjöbo har bara hälften av personalen låtit vaccinera sig.

Sprids desinformation

Ariana Forsberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Upplands Väsbys kommun, intervjuas i DN och säger att hon ägnat mycket av sin energi åt att sprida korrekt information om vaccinet.
– Det sprids mycket desinformation kring vaccinet. Det finns vaccinmotståndare som har ena hemsidor och som driver egna kampanjer på nätet, säger hon. Även etablerade medier menar hon bidrar till att sprida misstro kring vaccinet.
Att lögner och vetenskapsförakt kan sprida sig som löpeld har vi sett med Donald Trump i USA. I går uttalade sig landets statsepidemiolog Anthony Fauci för första gången efter presidentskiftet: "Det är en lättnad att kunna uttala sig fritt om vetenskaplig fakta utan att riskera repressalier."
I Sverige har vi den friheten, då gäller det att tala klarspråk. På mindre än ett år har det utvecklats mycket effektiva och säkra vaccin mot covid-19. Det enda sättet att kunna återgå till en normal vardag – och rädda liv – är att så många som möjligt låter sig vaccineras.

Vårdpersonal bör vaccineras

Frågan har också blivit politisk: Moderaterna kräver att regeringen ökar trycket på att personal som arbetar inom vården eller med riskgrupper vaccinerar sig mot coronaviruset.

För anhöriga med nära och kära på äldreboenden är det givetvis förfärande att höra att det finns vårdpersonal som nekar till det skydd som kraftigt minskar risken för att bli sjuk i covid-19. Därför är det inte mer än rimligt: tar man inte vaccinsprutan bör man faktiskt inte jobba i sjukvården.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.