Mejla

Ingvar Persson

Våldet i Barcelona slår tillbaka mot Madrid

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Emilio Morenatti / TT NYHETSBYRÅN

LEDARE

Två saker borde vi kunna lära efter gårdagens och de senaste veckornas folkomröstningsdramatik i Katalonien. Att vår del av världen fragmentiseras ännu mer kan inte vara Europas framtid.

Det finns knappast en plätt jord på hela den här kontinenten som aldrig varit omstridd. Historien har ritat om gränser och tvingat människor på flykt, minoriteter har förtryckts och orätter begåtts.

Inget av det där lär bli löst genom att länder styckas upp eller delas.

Våldet slår tillbaka

Men vi har också kunnat se att inget demokratiskt land kan hållas samman med militärpolis eller rättsprocesser mot valda politiker, journalister och tjänstemän. En europeisk stat kan inte skaffa sig auktoritet genom att beslagta valsedlar, misshandla väljare eller kasta borgmästare i fängelse.

Ändå är det just så högerregeringen under Mariano Rajoy valt att möta de allt starkare kraven på katalansk självständighet. Istället för dialog har regeringen skickat Guardia Civil. Det kulminerade i går med gummikulor och stormningar av vallokaler.

Inbördeskriget och Franco-diktaturen kastar långa skuggor genom spansk politik. När regeringen i Madrid arresterar valda politiker och försöker förhindra människor från att rösta är parallellerna till diktaturen omöjliga att undvika.

“Francos gengångare hemsöker Barcelona” skrev vi för en dryg vecka sedan.

Alla förlorare

I dag är alla förlorare. Omröstningen har inte löst något av de problem som orsakat den. Den ger inte legitimitet åt nationalisternas krav på självständighet. Alldeles för många kunde eller ville inte rösta. Dessutom genomfördes den trots allt i strid med lagen.

Ändå är det framför allt regimen i Madrid som står som förlorare i dag. Centralregeringen hade redan svårt att övertyga katalanerna om värdet av att ingå i Spanien. Efter de senaste veckornas händelser och gårdagens våld mot väljare har avskyn mot Madrid fått nytt bränsle.

Nu krävs förhandlingar för att läka såren, och ansvaret vilar framför allt på regimen i Madrid. Efter gårdagens våldsanvändning har Rajoys regering mycket att bevisa för människorna i Katalonien.

Så småningom måste katalanerna nog få möjlighet att avgöra sin framtid i en riktig och legal folkomröstning. Kraven på självständighet kommer inte att försvinna.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Francos gengångare hemsöker Barcelona

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Katalonien

Barcelona

Mariano Rajoy

Spansk politik