Mejla

Jonna Sima

Var är Liberalernas glow, Jan Björklund?

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jan Björklund får inte sitt parti att lyfta.
Foto: Pontus Orre / AFTONBLADET /85527
Jan Björklund får inte sitt parti att lyfta.

I dag startar Liberala riksmötet 2017 och liberaler från hela landet har samlats i Västerås. Till kvällen blir det fest på temat "glow" med uppmaningen:
"Ge ditt bästa
Le och ha kul
Ooh la la
Wälkommen"
Det klämkäcka temat kan väcka olustiga associationer för alla med traumatiska minnen av den före detta förbundskaptenen Erik Hamréns mantra om att bara spelarna visade tillräckligt mycket "shining" på fotbollsplanen skulle allting ordna sig.

Stampar vid valresultatet

Men festtemat säger också något om tillståndet i Liberalerna. Det är inte så himla kul att vara klassisk folkpartist i dag - alla verkligt coola liberaler har ju redan gått över till opinionsraketen Centern.

Av någon anledning är det just glow – attraktionskraften – som partiet har satsat mest på efter katastrofvalet 2014. Man han bytt namn från Folkpartiet till Liberalerna och har presenterat en ny och, eh... mångtydig partisymbol.

Trots alla nytag står man och stampar vid valresultatet på dryga fem procent. Det borde inte krävas några dyra konsulter för att komma fram till att det snarare är dags att omvärdera den politik som väljarna har ratat. Eller kanske till och med byta ut partiledaren som inte får partiet att lyfta?

Duktiga flickor hålls tillbaka

Jan Björklund är en skicklig debattör och verkar fortfarande vara en överraskande omtyckt ledare i sitt parti. När han med hjälp av lojala partikamrater försökte utmanövrera sin största konkurrent – Birgitta Ohlsson – i höstas gjorde han det utan att skita ner de egna händerna allt för mycket.

För ett par veckor sedan gav Birgitta Ohlsson ut boken "Duktiga flickors revansch", som är en feministisk stridsskrift för unga kvinnor, men också en uppgörelse med Jan Björklund och Liberalerna. Hon beskriver en tysthetskultur och jantelag i partiet där duktiga kvinnor som hon hålls tillbaka.

Tydlighet betalar sig

Ohlsson påpekar i boken att hon fick överlägset flest röster i Stockholm – partiets viktigaste valdistrikt till riksdagen – förra valet. För många väljare personifierar hon den moderna liberalismen som står stadigt i sin tro på individen, feminismen och det öppna samhället. Tydlighet betalar sig. Fråga bara Annie Lööf.
Där har partiets sitt glow, frågan är bara om de vågar låta Birgitta Ohlsson skina.

Av: Jonna Sima

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.