Anders Borg har blivit jaktdirektör

Visst kändes det konstigt när svenska inrikesnyheter under några dagar bara handlade om korruption. En generaldirektör inlåst i en cell, skattedirektörer som suddar i dokument och en före detta finansminister på bjudjakt.

Det är ju inte så vi har vant oss vid att se på vårt land.
Anders Borgs bjudjakt hos Fredrik Lundberg, ordförande i skogsbolaget Holmens, är kanske inte den största skandalen. Ändå väckte den lite extra känslor hos mig.

I min värld är jakt något av det mest folkliga vi har. Män och kvinnor som under åratal lär känna marken där de jagar och djuren som finns där, som bedriver viltvård och tränar skytte på jaktskyttebanor i skogsgläntor. Det är kaffetermosar och korvmackor.

Livsnerven i stora delar av landet

Allmogejakt, som det lite ålderdomligt brukar heta. Den jakten handlar inte så mycket om snygga hattar, engelska slipsar eller helikopter till passet. Men den är den pulserande livsnerven i stora delar av Sverige.
Som finansminister brukade Anders Borg åka till Holmens skogar i Östergötland för att tillsammans med bolagets direktörer och andra inbjudna potentater skjuta djur.

“Holmens nätverk”, skrev bolaget i ett pressmeddelande.

På den tiden betalade Borg för sig. En finansminister får inte ta emot dyrbara gåvor som kan grumla hans omdöme.

När han röstats bort tyckte han däremot inte att han behövde betala. Det handlade trots allt om vänskaplig samvaror bröder emellan. I pressmeddelandet från Holmen beskrivs representationsjakt som “ett naturligt inslag och en sedvana”.

Använda ”skräpytor”

På något sätt måste ”skräpytorna” utanför tullarna användas. Det är ju så vi fått lära oss att nästan hela Sverige ska betraktas, i alla fall enligt en ekonomiprofessor på Handelshögskolan.

För juristerna tycks frågan vara om Borg accepterade inbjudan som finansminister, och om jakten därmed trots allt ska ses som muta? Då blir det problem för Borg.

Själv undrar jag hur jakt och viltvård - så beskriver direktörerna i Holmen finjakterna i Östergötland - kunde bli synonymt med skjutglada chefer, inresta herremän och något slags fotfolk som ser till att allt fungerar?

Var kommer alla flyg- och jaktdirektörer ifrån, och var tog alla semesterlediga verkstagsarbetare, tjänstemän och undersköterskor på älgjakt vägen? När blev jakten en bild av hur olika eliter glider från det ena privilegiet till det andra.

Bilden av jakt borde handla om klara höstdagar och frost på bänken i ett älgpass. Jakt är stövarens arbete med haren och rasten vid lägerelden. Det är att göra sin del av jobbet när skjutgatorna ska röjas och att inte åka snålskjuts på någon annan när bytet ska slaktas.

En upplevelse jag faktiskt unnar Anders Borg.

Följ ämnen i artikeln