Mejla

Lovisa Arvidsson

Sverigedemokraterna låter Stockholm styra

Skåning företräder Västerbotten - har aldrig varit där

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sverigedemokraternas valsedlar.
Sverigedemokraternas valsedlar.

Så snart skåningen Pontus Andersson från Helsingborg nåddes av beskedet att han kommit in i riksdagen mejlade han de lokala SD-föreningarna i Västerbotten.

Själv har han aldrig satt sin fot i länet. Men nu är det västerbottningarna han ska representera i riksdagen de kommande fyra åren. Han ville därför boka in ett möte för att lära sig mer om Västerbotten och de frågor partivännerna i norr vill att han ska driva i Stockholm.

Det där med geografi och lokal representation är inte särskilt högt prioriterat inom Sverigedemokraterna. Genom sin gemensamma riksdagslista med 60 namn var i princip alla garanterade en riksdagsplats i årets val.

Dessutom får partikansliet kontroll över vilka som ska representera partiet utåt.

Toppstyrd rikslista

Det kan vara ett klokt drag givet hur ofta partimedlemmar utesluts för diverse rasistiska och nazistiska böjningar. Inget parti har varit i närheten av lika många uteslutningar som SD. Det kan vara väldigt långt mellan retoriken i den egna partilokalen hemma vid torget och maktens korridorer i riksdagshuset.

Kontrollen över rikslistan säger något om SD:s syn på demokrati. Både internt inom partiet och hur man tolkar begreppet "lokal representation".

Väljarna bör få veta vem som ska representera dem på ett nationellt plan. Det finns en poäng med att en "länsbänk" i riksdagen faktiskt speglar det lokala valresultatet. Åtminstone om vi vill att hela landet ska höras och kunna bidra med sin lokala förståelse av den nationella politiken.

Men så resonerar inte SD.

Under kommande mandatperiod är det till och med så ironiskt att en skåning kommer representera Västra Götaland, och en västgöte ska representera Skåne.

Det är knappast en lösning som för väljarna närmare sina politiker.

Saknar lokala kandidater

Men det är ett minimalt problem för SD. Ett mer akut problem är att partiet lider av kraftig växtvärk. I åtta av landets kommuner har man tagit plats i kommunfullmäktige, men utan att ha några kandidater att fylla stolarna med.

I Dorotea i Västerbotten ökade SD mest i landet, en ökning med 11 procentenheter. Här saknas namn till tre av partiets sex mandat i kommunfullmäktige.

Dessa stolar kommer nu stå tomma.

Det där med lokaldemokrati och representation är som bekant inte SD:s starkaste gren.


I Sverigedemokraterna avgör en gemensam rikslista vilka namn som kommer in i riksdagen - och vilken del av landet de kommer att få representera. Har lokal representation ingen betydelse för SD och hur påverkar partiets ”växtvärk” den lokala demokratin?

Aftonbladets ledarskribent Lovisa Arvidsson chattade med läsarna.

Skriv inlägg
 • Lovisa Arvidsson

  Det fick bli morgonens sista inlägg. Tack för engagemanget och ha en riktigt fin helg!

 • Hej Lovisa,

  Samså kan man fundera på om det verkligen behövs riksdagsmän alls egentligen.

  Räcker det inte med en partirepresentant från varje parti? Dvs 8 personer idag. Man röstar ju ändå alltid enligt partiernas inpiskarens order. Och 75% av lagarna stiftas i EU har jag hört. Så vikten av påverkan torde ligga mer i Bryssel än i Stockholm. Vi måste inse att vi är EU och medlemskapet är inte som ett gymkort, som man nyttjar efter nyårsafton ett tag.

  75% av SIDAs budget till Ukraina i 15 år! Slava Ukraini!

  Osmo

  Mmm, är inte helt säker på att jag skulle vilja att riksdagen styrdes av ca 8 pers. Det känns farligt nära en diktatur...

  Lovisa Arvidsson
 • zzzz.

  Du är så himla tröttsam med ditt almänna gnällamde.

  Hade sossarna haft en politik på områden energi, vård/omsorg, skola, migration, integration, brottslighet etc, då hade resultatet kanske sett annorlunda ut.Nej, istället valde man en presidentvalskampanj, stack huvudet i sanden och påstod att allt var ok.

  Henrik

  Du behöver ju heller inte läsa sånt du tycker är tröttsamt :)

  Men ja, jag håller helt med dig om att S presidentvalskampanj inte var något bra drag när jättestora politiska områden hade behövt mötas med politiska reformer och förslag.

  Lovisa Arvidsson
 • Har inte detta hänt förut? Tror att alla partier någon gång har gjort samma sak.

  Sven Carlsson

  Hej Sven! Har alla partier haft rikslistor istället för lokala listor till riksdagen menar du? Eller syftar du på att inte kunna fylla de antal stolar man fått in i kommunfullmäktige? För här sticker SD ut i båda fallen.

  Lovisa Arvidsson
 • Godmorgon

  Det viktigaste är väl att det är BRA människor. OM dom vill göra rätt för sin lön som Sveriges skattebetalare ger dom.

  Ser inte så mycket av det idag. Varken S eller C har längre dom som verkligen stod upp för sin bygd långt borta från 08 land. Idag vill dom bara har sin lön. Skiter i det Sverige som är utanför storstäderna, utom vart 4,e år

  Vill tillägga, jag bor självbild Stockholms södra förorter. Vill S vinna nästa val behöver dom bli VÄNSTER/ mitt, inte mitt höger. Trycka på Wigfors? Per Albins ord. ” gör din plikt, kräv din rätt”

  Trevlig helg

  Flexibel 33

  Det är klart att man vill ha BRA människor som reppar en i riksdagen, men bra företrädare finns väl rimligtvis i hela landet. Poängen med geografisk representation är ju att du garanterar att hela landet får en röst i den nationella politiken.

  Lovisa Arvidsson
 • Hej Lovisa,

  röstar inte på SD men det känns som om denna ledare aldrig hade blivit skriven om det varit ett annat parti än SD som AB kunnat lyfta in som problem. Skulle för övrigt personligen heller aldrig rösta på V eller MP. Det senare pga av de blivit ett parti till vänster om S & samtidigt i hållbarhetstänket lite för ofta fastnar kvar i ett feltänk.

  Lasse

  Hej Lasse,

  Jag hade haft lika stort problem med en rikslista vare sig det var inom S, M eller MP.

  Lovisa Arvidsson
 • Hej Lovisa

  Ja ena sidan är det väl bra att partiet försöker ”mota Ole i grind” för att slippa utesluta senare. Sen förstår jag ju tanken med att man ska ha sin egen lokala representant i riksdagen men hur bra funkar det egentligen. Ledamöterna röstar som de blir tillsagda oavsett vad beslutet innebär för hembygden, vill man ändra på det behöver man ändra systemet till amerikansk modell. I Sverige idag hade det väl räckt att partiledaren röstade och deras tryck motsvarade antalet mandat.

  Patrik

  Morrn Patrik,

  Ja, man skulle kanske önska lite mindre partipiska i riksdagen ibland...

  Lovisa Arvidsson
 • På vilket sätt innebär detta att Stockholm styr?

  En skåning ska representera Västerbotten och en västgöte ska representera Skåne. Hur blir Stockholm inblandat i det? Står inget om det i artikeln.

  Gillis

  Undermeningen är att partiet är toppstyrt från partikansliet.

  Lovisa Arvidsson
 • Det borde vara självklart för varje normalt parti att representanter bor i länet dom representerar, man har en helt annan kunskap om ett län man bor och verkar i men att väljarna inte vet vem dom röstar på passar väl bra in i ett antidemokratiskt parti. Man blir lite upprörd på den som skrev att Västerbottningarna skulle tjäna på detta, menar han att Västerbottningar är lite korkade och behöver hjälp från Skåne ????

  A

  Ja, av någon anledning tror jag att den här modellen passar extra bra i just SD. Och ja, tror Västerbottningarna är fullt kapabla att företräda sig själva.

  Lovisa Arvidsson
 • Vad har skåningar gjort dig?

  Victor

  Absolut ingenting, älskar Skåne. Särskilt dialekten och alla falafelhak i Malmö!

  Lovisa Arvidsson
 • Är det inte rätt vanligt att partier placerar sina kandidater på listor där de garanterat kommer in i riksdagen. Vill minnas att S placerade Björn Rosengren i Norrbotten. Men jag antar att det är rätt när S gör det!

  08an

  Gomorron 08an! Jag tycker att det är lika fel när S eller ett annat parti gör det med enskilda ledamöter. Skillnaden är att SD gör det som en uttalad metod, man har sin rikslista och så är det den som alla röstar på från norr till söder. Sen delas olika områden ut till riksdagsledamöterna som de ska företräda. Det blir från grunden toppstyrt, istället för att ge väljarna en chans att rösta fram en person de känner och har en relation till.

  Lovisa Arvidsson
 • Är det inte dags att SDs väljare tar ansvar och engagerar sej i det parti de valt att lägga sin röst på.

  Lars-Erik Enoksson

  Morrn Lars-Erik,

  Ja, det skulle man ju kunna tycka!

  Lovisa Arvidsson
 • Hej Lovisa,

  Relevant fråga som du ställer. Jag kan personligen anse att den finska modellen där man röstar fram individer som ska representera ett geografiskt område i riksdagen är mer tilltalande. Då kan man kontakta ”sin” riksdagsman och diskutera frågor som berör det lokala geografiska området. Men det brukar partier inte gilla alls. Då kan partierna inte styra vem som sitter var och garantera plats vissa utvalda individer som idag. Och då det är riksdagen som bestämmer, så kommer detta aldrig att ändras.

  75% av SIDAs medel till Ukraina i 15 år!

  Osmo

  Hej Osmo!

  Jag har inte så bra koll på den finska modellen, men ska kolla upp! Allt som främjar tätare band mellan väljare och politiker brukar vara bra, tänker jag :)

  Lovisa Arvidsson
 • Är inte tanken om lokal representation helt förlegad? Valmöjligheten i en liten valkrets är ju betydligt lägre än i en större. Vi har teknik som idag gör att vi kan nå betydligt fler människor än de lokala företrädarna. Sannolikheten att de lokala företrädarna ska kunna representera just mina åsikter blir ju då betydligt lägre. När jag står och röstar och tvingas välja bland mina lokala alternativ blir jag lite frustrerad då jag mycket hellre skulle vilja rösta på någon från en annan valkrets. Känns som att Sverige på samma sätt som USA med sina electoral votes har ett utdaterad system

  Magdalena

  Hej Magdalena!

  Bra poäng med att politiker idag har en helt annan möjlighet att nå ut till väljare digitalt. Men jag tycker ändå att det finns en god poäng med att hela landet representeras i riksdagen och att politikerna har relationer med sina väljare från sitt lokalområde. Risken är nog stor att "stad/land-klyftan" växer ännu mer annars.

  Lovisa Arvidsson
 • Hej

  Det är lite märkligt, när det passar agendan blir plötsligt ”etnicitet” relevant, det viktiga är väl att driva de lokala frågorna precis som Pontus ambition är, eller har jag missat något?

  Tommy

  God morgon Tommy! Ja, du har nog missat något. Sist jag kollade var "skåning" inte klassat som "etnicitet". Geografisk representation däremot är en helt annan femma.

  Lovisa Arvidsson
 • Hellre en dugligare skåning än en mindre lämpad västerbottning.Kompetensen sitter naturligtvis inte i vilket län man råkade födas i.

  Kompetens före länstillhörighet således,kombinerat med möjlighet till ansvarsutkrävande.

  Flera partier än SD borde pröva denna modell enligt mitt enkla förmenande.Det skulle exempelvis Västerbotten troligen tjäna på.

  Anders

  Morrn Anders!

  Jag tycker nog att det finns en poäng med att det är nära band mellan politikerna och de människor de företräder, det är ju halva grejen med representativ demokrati. Det blir ju lite svårt om man aldrig satt sin fot i det området...

  Lovisa Arvidsson
 • Varför har SD så svårt att fylla sina stolar?

  Skäms folk för att representera SD ?

  Tomo

  Hej Tomo!

  Jag misstänker att det beror på deras "växtvärk" snarare än skam. Det finns uppenbarligen många som är beredda att rösta på partiet - men desto färre som är engagerade och villiga att kandidera?

  Lovisa Arvidsson
 • Lovisa Arvidsson

  God morgon! Då drar vi igång morgonens chat.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.