ÅSIKT

Alltid kvinnorna som ska banta

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Kopitin Georgiy
Förlossningskrisen farligare än två kilo för mycket.
LEDARE

Forskare varnar feta kvinnor för risken att föda missbildade barn.
Risken är mikroskopisk, menar andra forskare. Ändå hänger vikarierande sjukvårdsministern Annika Strandhäll på och menar att vardagsmotion och skatt på socker skulle kunna hjälpa de överviktiga kvinnorna.
Som vanligt läggs skulden på kvinnorna och givetvis ska de banta. När uppmanade en sjukvårdsminister hjärtsjuka män att gå ner i vikt?

Permanent kris

Och ska vi nämna risker för en födande kvinna är nog det svenska förlossningskaoset värre än två kilo för mycket. En fjärdedel av alla svenska barn föds i Stockholm där krisen blivit permanent. Barnmorskor springer mellan födande kvinnor på ett sätt som aldrig skulle accepteras på någon annan operationsavdelning. Risken för multiresistent smitta ökar bland de nyfödda och Stockholm har också flest förlossningsskador.

En födsel bör gå så långsamt som möjligt, men i Stockholm får det gå undan för nästa mamma sitter redan i väntrummet.

Får föda i Finland

Allt fler kvinnor skickas också runt mellan olika sjukhus. De får åka till en annan stad eller i värsta fall - som för Uppsalakvinnorna - som flygas till Finland för att föda sina barn.

Brist på barnmorskor råder i hela landet, många barnmorskor tvingas jobba trots att det är semestertider. De flesta barn föds ju just under sommarmånaderna när personalbristen är som störst.
Regeringen har lagt en extra halv miljard på förlossningsvården, men pengarna ska fördelas över hela landet och då förslår de inte särskilt långt. Många barnmorskor har redan valt bort förlossningsvården för att de känner sig otillräckliga, för att de inte orkar. Den onda cirkeln måste brytas och här har barnmorskorna ett eget förslag som egentligen inte handlar om lön eller arbetstider.

Kvinnorna i centrum

De vill i stället att varje födande kvinna ska ha en barnmorska vid sin sida.
Lösningen på förlossningskrisen handlar egentligen inte om personalpolitik, den måste utgå ifrån de födande kvinnornas behov. Trygghet är avgörande för komplikationsfria förlossningar. Kontinuitet från mödravård till barnavård bygger det förtroende som krävs för svåra samtal även om övervikt och kostvanor.

Att för första gången sätta kvinnorna i centrum skulle verkligen revolutionera sjukvården.

ARTIKELN HANDLAR OM