Mejla

Lotta Ilona Häyrynen

Nu invaderas vi av Amazon

Nätjätten är ett hot mot både fack och svensk handel

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nätjätten Amazon ska enligt källor till DN komma till Sverige i höst. Det lär inte bli positivt för svenska fackföreningar eller för svensk handel.
Nätjätten Amazon ska enligt källor till DN komma till Sverige i höst. Det lär inte bli positivt för svenska fackföreningar eller för svensk handel.

Det är egentligen för svagt att kalla Amazon för en e-handelsjätte. Enligt källor till DN ska företaget, efter åratal av spekulationer, etablera sig i Sverige till hösten.

Det är inget vanligt företag vi talar om. Amazon är så stort och så rikt att det är rimligare att likna det vid en privatiserad stat som gör intåg i Sverige. Grundaren Jeff Bezos är världens rikaste man. Hans förmögenhet beräknas vara lika stor som hela Nya Zeelands BNP.

Intåget i Sverige kan förändra hela den svenska arbetsmarknaden i grunden.

Säljare pressas

Det som skiljer ut Amazon från andra globala företag är dess ambitioner. Affärsmodellen bygger på att skapa ett monopol – all handel ska gå genom dem – och man skyr inga medel.

De låga priserna, och med dem konsumenterna, garanteras genom hårda arbetsvillkor och låga löner för företagets lagerarbetare och en ständig prispress på säljarna som listar produkter på Amazon. För de sistnämnda är det sällan ett alternativ att inte sälja sina varor där – syns man inte på Amazon så finns man inte. I gengäld kräver Amazon rätten att sätta priserna på produkterna, vilka genom algoritmer ändras över två miljoner gånger per dag på hemsidan, samt en rad avgifter. Tidskriften Fortune har tidigare avslöjat att säljare vars produkter kan hittas för lägre pris hos andra handlare straffas av Amazon. Produkterna blir plötsligt osynliga på sajten.

För Sveriges del innebär det att svenska varuhus och näthandlar riskerar att slås ut. För företag som lever av att sälja sina produkter via dessa platser innebär det att stora delar av vinstmarginalen kan försvinna ned i Jeff Bezos fickor.

För svensk handel är Amazon alltså knappast goda nyheter. Än värre är det för svenska arbetare.

Lagerarbetare slits ut

På lagren klockas och mäts varje moment, och toalettraster inkluderas inte i tiden en arbetsuppgift förväntas att ta. Till exempel att plocka 400 paket varje timme, eller ta sig fram och tillbaka i varulager stora som flera fotbollsplaner. Allt är upplagt för arbetsplatsskador och olyckor, vilket också ofta sker. Under coronakrisen, när näthandeln skjutit i höjden, har Amazons lagerarbetare i USA, Storbritannien och Tyskland fortsatt gå till jobbet med risk för liv och hälsa.

Av goda skäl har svensk fackföreningsrörelse varit kritiska till Amazons etablering. Att Amazon alls kommer respektera fackliga rättigheter är inte särskilt troligt.

Den svenska modellen bygger på balans mellan företagare och arbetare. Amazon är här för att söndra systemet från två håll.

Med etableringen kommer en invasion företagsjurister, PR-kampanjer och enorm politisk press på svenska makthavare. Hela den svenska arbetsmarknaden måste göra sig förberedd inför hösten.

 
Chatta med Lotta Ilona Häyrynen om dagens huvudledare. Chatten öppnar 09.00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Chatta med Ledarredaktionen
Här kan du chatta med Lotta Ilona Häyrynen om dagens huvudledare om Amazon, Jeff Bezos förmögenhet och monopolkapitalismen.
Skicka inlägg
 • Lotta Ilona Häyrynen

  Nu är min chattid slut och jag avslutar för idag. Lite extra tråkigt, eftersom väldigt många frågor och inlägg kommit in och tekniska problem gjort att svarstiden blivit längre än vanligt. Trots detta: Tack till alla som skrivit och för era inspel och frågor. Ta hand om er ute i sommarne. 

 • Jag flyttar till månen så jag slipper frestas köpa all skit jag inte behöver och stressas ihjäl på jobbet (lastbilschaufför)

  Peter A
 • Som liten e-handlare inom detaljhandeln är jag orolig för Amazons intåg. Vår hemsida är snygg och enkel att navigera, vår service är snabb och personlig, våra paket är snyggt packade med leveranstid 2-3 dagar. Men är detta något som kunderna bryr sig om när de kan handla billigare på Amazon? För ingen kan ju påstå att deras hemsida är snygg, enkel eller har personlig service...

  Party Lotta 🥳

  Den som lever får se. Poängen med just den här texten är att de (dessvärre) kommer sätta press på hela fältet. 

  Lotta Ilona Häyrynen
 • Jag hoppas att fackföreningsrörelsen gör Amazon till ett skyltfönster för sin verksamhet och offentliggör sina framgångar (eller brist på framgångar) för att sätta press på företaget. Det är väl rimligt att företaget, oavsett storlek och finansiella muskler, spelar efter samma regelbok som andra.

  Jompa
 • Lite märklig balans i din ledare - allt är negativt! Det finns väl samtidigt någon möjlig positiv effekt av Amazons etablering I Sverige? Möjlighet för arbetslösa att få ett ”enkelt” arbete t.ex. som kan vara en start i ny arbetskarriär istället för bidragsberoende?

  Thomas

  Hej Thomas. Det brukar ju vara ett klassiskt argument, ofta från höger, att ett jobb, vilket som helst, är bättre än inget jobb, och att man bör acceptera vilka arbetsvillkor som helst bara man får lite lön för mödan. Tycker det är ett farligt synsätt. Extremt få "enkla" jobb leder till någon direkt karriärutveckling utan cementerar i stället fattigdom, tills man bränner ut kroppen för sjukskrivning. 

  Inget jobb är heller så enkelt att det motiverar skitvillkor och skitlön. 

  Lotta Ilona Häyrynen
Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.