Mejla

Lotta Ilona Häyrynen

Nu invaderas vi av Amazon

Nätjätten är ett hot mot både fack och svensk handel

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nätjätten Amazon ska enligt källor till DN komma till Sverige i höst. Det lär inte bli positivt för svenska fackföreningar eller för svensk handel.
Nätjätten Amazon ska enligt källor till DN komma till Sverige i höst. Det lär inte bli positivt för svenska fackföreningar eller för svensk handel.

LEDARE

Det är egentligen för svagt att kalla Amazon för en e-handelsjätte. Enligt källor till DN ska företaget, efter åratal av spekulationer, etablera sig i Sverige till hösten.

Det är inget vanligt företag vi talar om. Amazon är så stort och så rikt att det är rimligare att likna det vid en privatiserad stat som gör intåg i Sverige. Grundaren Jeff Bezos är världens rikaste man. Hans förmögenhet beräknas vara lika stor som hela Nya Zeelands BNP.

Intåget i Sverige kan förändra hela den svenska arbetsmarknaden i grunden.

Säljare pressas

Det som skiljer ut Amazon från andra globala företag är dess ambitioner. Affärsmodellen bygger på att skapa ett monopol – all handel ska gå genom dem – och man skyr inga medel.

De låga priserna, och med dem konsumenterna, garanteras genom hårda arbetsvillkor och låga löner för företagets lagerarbetare och en ständig prispress på säljarna som listar produkter på Amazon. För de sistnämnda är det sällan ett alternativ att inte sälja sina varor där – syns man inte på Amazon så finns man inte. I gengäld kräver Amazon rätten att sätta priserna på produkterna, vilka genom algoritmer ändras över två miljoner gånger per dag på hemsidan, samt en rad avgifter. Tidskriften Fortune har tidigare avslöjat att säljare vars produkter kan hittas för lägre pris hos andra handlare straffas av Amazon. Produkterna blir plötsligt osynliga på sajten.

För Sveriges del innebär det att svenska varuhus och näthandlar riskerar att slås ut. För företag som lever av att sälja sina produkter via dessa platser innebär det att stora delar av vinstmarginalen kan försvinna ned i Jeff Bezos fickor.

För svensk handel är Amazon alltså knappast goda nyheter. Än värre är det för svenska arbetare.

Lagerarbetare slits ut

På lagren klockas och mäts varje moment, och toalettraster inkluderas inte i tiden en arbetsuppgift förväntas att ta. Till exempel att plocka 400 paket varje timme, eller ta sig fram och tillbaka i varulager stora som flera fotbollsplaner. Allt är upplagt för arbetsplatsskador och olyckor, vilket också ofta sker. Under coronakrisen, när näthandeln skjutit i höjden, har Amazons lagerarbetare i USA, Storbritannien och Tyskland fortsatt gå till jobbet med risk för liv och hälsa.

Av goda skäl har svensk fackföreningsrörelse varit kritiska till Amazons etablering. Att Amazon alls kommer respektera fackliga rättigheter är inte särskilt troligt.

Den svenska modellen bygger på balans mellan företagare och arbetare. Amazon är här för att söndra systemet från två håll.

Med etableringen kommer en invasion företagsjurister, PR-kampanjer och enorm politisk press på svenska makthavare. Hela den svenska arbetsmarknaden måste göra sig förberedd inför hösten.

 
Chatta med Lotta Ilona Häyrynen om dagens huvudledare. Chatten öppnar 09.00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Av: 

Lotta Ilona Häyrynen

Publisert:

LÄS VIDARE

Amazon har påbörjat lansering i Sverige

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Amazon

Jeff Bezos

Handel & tjänster

E-handel

Arbetsmarknad