Pernilla Ericson

Avreglering gav oss en naken Zelmerlöw

Vinststressade apotek – glesbygden betalar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Artisten Måns Zelmerlöw rider naken på en häst, med skrevet pixlat. Han kramas med fluffiga djur på en bondgård, han spexar på en fond, och för att försäkra sig om maximal uppmärksamhet har man även försett honom med konturerna av en jättepenis i de tajta jeansen. Zelmerlöw gör reklam för ett nätapotek, och i jakten på sociala medier-reaktioner får man gratulera företaget, de vann.

Priserna skjutit i höjden

Vad det gör med bilden av och förtroendet för läkemedelsförsäljarna är en annan sak. Men det största problemet för kunderna är inte att Måns Zelmerlöw har gått från att kränga nätkasinospel till en apotekstjänst. Det är att vi börjar få ett facit för vad dåvarande KD-ledaren Göran Hägglunds avreglering av apoteken 2009 resulterat i.

Visst, en del av resultatet var väldigt förutsägbart. Privatisering leder till behovet av vinst, och allt vad det gör med viktiga samhällsfunktioner (även om få kunnat förutse det massiva strulet med Postnords leveranser).
2017 kunde Dagens Nyheter avslöja att priser på receptfria mediciner skjutit i höjden, vissa med så mycket som 50 procent.
Vi har i Sverige på kort tid gått från 900 till 1 400 apotek. I storstäderna har man sett apoteken skjuta upp som svampar ur marken. Mängden medicin är densamma, men numera mer utspädd.

Apotek 44 kilometer bort

Vinststressen finns där, så lagren minskar, utbudet av smink och nagellack blir allt större. För glesbygdsapotek kan vinstkravet vara en direkt risk.

I Föllinge i Jämtland var man vid monopolets avskaffande oroliga för att det lokala apoteket skulle tvingas lägga ner. Nu händer det, men inte av den anledning man trodde. Den enorma ökningen av antalet apotek har resulterat i en stor brist på farmaceuter. Man har inte lyckats tillsätta farmaceuttjänsten i Föllinge, och apoteket läggs nu ner.

Närmaste apotek för Föllingeborna blir i Änge, 44 kilometer bort, rapporterar Svt. Kontrasten är skrämmande. På Östermalm i Stockholm kan man knappt gå ett par hundra meter utan att se en blinkande apoteksskylt.
När man planerar för ett samhällsbygge, så bör jämlikhetstanken alltid finnas med. Det stora privatiseringsexperimentet i Sverige har öst skolpengar till skatteparadis, gett oss en havererad postdistribution som lett till lokalt omval, och en glesbygd som förlorar sina apotek.
Och nu Måns Zelmerlöw.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.