Mejla

Jenny Wennberg

Låt inte rasisterna smyga in bakvägen

Socialdemokraterna måste försvara asylrätten

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tiderna förändras. Stefan Löfven talade 2015 om att hans Europa inte bygger murar under ”Refugees Welcome”-manifestationen. Idag är Socialdemokraterna inte längre lika välkomnande mot asylsökande.
Tiderna förändras. Stefan Löfven talade 2015 om att hans Europa inte bygger murar under ”Refugees Welcome”-manifestationen. Idag är Socialdemokraterna inte längre lika välkomnande mot asylsökande.

LEDARE

Att Moderaterna och Kristdemokraterna gärna vill ha "volymmål" för asylinvandringen är känt sedan länge. Nu ser det tyvärr ut som de är på väg att få Socialdemokraterna med sig i migrationskommitténs förhandlingar.

Socialdemokraterna brukade prata om att Sverige är ett litet land men en moralisk supermakt. De orden är numera strukna ur den socialdemokratiska retorikhandboken. Istället håller man helt på att förlora ryggraden.

Mumlet från i januari om att det är svårt att se att det skulle gå att sätta exakta volymmål har bytts ut mot en preciserad siffra på just ett volymmål, även om Socialdemokraterna döpt om det till riktmärke. Sverige ska ansvara för 2 eller 3 procent av EUs totala asylmottagande.

Saknar kurage

Att Socialdemokraterna inte har kurage nog för att tydligt försvara asylrätten är ynkedom. Partiet behövs i striden mot rasismen.

Men tyvärr visar också historien att Socialdemokraternas moraliska kompass inte är så finkalibrerad som den skulle behöva vara. Under 00-talet uppstod exempelvis varm gemenskap mellan S och M vid EUs utvidgning mot öst för att bekämpa en social turism som aldrig kom.

I grunden handlar migrationspolitiken om vilka värden Sverige ska stå för och vilket solidariskt ansvar vi har i en värld där 70 miljoner på flykt klassats som det nya normala av FNs flyktingorgan UNHCR.

För Socialdemokraterna handlar det dock också om partiets överlevnad. Frågan om migration avgjorde regeringsbildningen. Har Socialdemokraterna verkligen tänkt igenom vad som händer om man ställer sig på samma sida som Moderaterna? Varför ska Centern samarbete med Socialdemokraterna om man inte håller gränsen mot det bruna?

Väljarna förtjänar tydlighet

Socialdemokraterna varken kan eller ska tillmötesgå Moderaternas krav på volymmål.

Asylsrätten är absolut, Sverige är juridiskt bundet till att upprätthålla den.

Vill Socialdemokraterna göra avsteg från det borde man vara tydliga med det gentemot väljarna. 

Av: 

Jenny Wennberg

Publisert:

LÄS VIDARE

”Släpp ingen jävel över bron” är dålig flyktingpolitik

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Migrationspolitik

UNHCR

Kristdemokraterna

Migration