Mejla

Jenny Wennberg

Mer symbolpolitik räddar inte högern

Moderatstämma i uppförsbacke

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ulf Kristersson talade till Moderater från hela landet när partiet inledde sin partistämma i Västerås under torsdagen.
Ulf Kristersson talade till Moderater från hela landet när partiet inledde sin partistämma i Västerås under torsdagen.

LEDARE

Till tonerna av Lars Winnerbäcks ”Skulle aldrig hända oss” kliver Ulf Kristersson upp på scenen på Moderaternas partistämma i Västerås. En onekligen passande signatursång för ett parti i kris.

Lars Winnerbäck sjunger om ett förhållande som gått sönder, och frågar sig vart partner tagit vägen. Det problemet har inte Moderaterna. Moderaterna vet exakt vart deras väljare tagit vägen. De återfinns numera hos Sverigedemokraterna.

Pekar ut riktning

Även om Ulf Kristersson pekar ut riktningen för Moderaterna med hela handen från scenen i Västerås är vägen långt ifrån så utstakad som Kristersson vill framställa den som.

Vi är bra på match, säger Ulf Kristersson. En analys som Kristersson nog är ganska ensam om att göra. Valresultatet var svagt. Moderaterna har i fyra Aftonbladet/Inizio-mätningar på raken nu parkerat sig under Sverigedemokraterna i väljarstöd.

Att Ulf Kristersson väljer att citera den socialdemokratiske debattören och tidigare riksdagsmannen Widar Andersson och hans ord ”Bry dig, bilda dig och betala för dig.” är därför ingen slump. Det är inte heller någon slump att Ulf Kristersson pratar om att lyfta de inspirerande klassresorna och slänger ut bondförnuftigheter om att Moderaterna ska säga som det är och göra som man säger.

Socialdemokraterna inspiration

Vill man vinna val i Sverige är det bra att låta som en socialdemokrat. Det insåg Fredrik Reinfeldt och det har Jimmie Åkesson insett. Även om Stefan Löfven tyvärr verkar ha glömt bort det.

Moderaternas politik och verkligheten är partiets främsta fiender. Folkhemsflirten finns där, men inte politiken. Klassresor börjar i skolan, men i Ulf Kristersson tal till kongressen får skolan inte utrymme. Istället handlar beskeden från kongressen om politik som att försörjningsstödet bara ska ges i enlighet med riksnormen och att nyanlända ska kvalificera sig för att kunna få fullt försörjningsstöd. Det riskerar bland mycket annat göra barn som växer upp i fattiga familjer ännu fattigare.

Mer av samma

Kristerssons fyra punkter för framtiden vittnar inte om en spikrak väg framåt. Lag och ordning, hållbar invandring och ekonomi känns igen. Det betyder att vi kan se fram emot ännu mer symbolpolitiskt trams inriktat på att försöka stoppa väljarflykten från Moderaterna till Sverigedemokraterna.

Hur klimatfrågan kom med på Moderaternas lista och vem utöver Ulf Kristersson som tror att partiet ska kunna vinna klimatkampen är oklart. Moderaterna tror trots allt fortfarande att kärnkraft är framtidens energikälla.

Även om Ulf Kristersson är hurtigt positiv där på scenen i Västerås talar han också om att medellivslängden för ett äktenskap i Sverige är 10 år.

Moderaternas äktenskap med Sverige höll i 8 år och svenskarna har gått vidare.

Ensam kvar står en vilsen Ulf Kristersson som inte riktigt vet hur han ska gå vidare.

Av: 

Jenny Wennberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Ulf Kristersson låter som SD och Trump

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ulf Kristersson

Moderaterna

Sverigedemokraterna

Stefan Löfven

Västerås

Jimmie Åkesson

Politik