Mejla

Lotta Ilona Häyrynen

”Lögner och skvaller” påstår Nyamko Sabuni

Två magstarka intervjuer kan fälla Liberalernas partiledare

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nyamko Sabuni intervjuades i SVT och Dagens Industri om Liberalernas skandal.

Foto: ALI LORESTANI / TT

LEDARE

Nyamko Sabunis intervju i måndagens SVT Morgonstudion kan knappast kallas för särskilt lyckad. Här skulle partiledaren försvara sig mot anklagelserna om de nära lobbyist-kontakterna som Svenska dagbladet kunnat avslöja. Hon kallade bland annat SvD:s källor för svikare, och krävde dessutom att de skulle vara transparenta i sin kritik. Ironiskt. Det är ju just bristen på transparens och hemlighetsmakeriet hon själv kritiseras för, men menar alltså att partimedlemmarna ska hållas till högre standard än vad partiledningen själva vill uppvisa.

Inte heller blev det särskilt bra när Nyamko Sabuni bestämde sig för att ge sin första försvarsintervju i frågan till Dagens Industri. Nog kan man förstå att en politiker kan hysa agg mot den tidning och journalist som dragit fram alla skelett ur garderoben och därför väljer att ta sina talestreck någon annanstans, men till Dagens Industri? Var det verkligen ingen som såg ironin i det?

”Normalt” för politiker

”Lögner” och ”Skvaller” kallar Sabuni allt för, och visst kan det också vara så att hon helt enkelt inte tycker att några fel har begåtts.

Sedan Svenska Dagbladets avslöjande har reaktionerna från de politiska etablissemangen varit ganska milda. Det finns en enkel förklaring bakom det: svängdörrarna mellan politiken och betalda PR-intressen är så normaliserade att ingen i makens korridorer längre reagerar på det.

Det är därför Sabuni försöker svara på kritiken genom att säga att hon självklart lyssnar på näringslivet. Självklart jobbar partimedlemmar med olika saker och det vore befängt att inte lyssna på alla. Ungefär så har det låtit från andra politiker när liknande skandaler rullats upp.
Ingen av dem tycks vara förmögna att resonera ens lite om vad som sker i de där relationerna och i lyssnandet när pengar blir inblandade.
Expressens Torbjörn Nilsson sammanfattade det hela ganska enkelt: Om nu Johan Jakobsson ville påverka Liberalerna i sakpolitik och regeringsförhandlingar hade han kunnat engagera sig som vilken partimedlem som helst.
Men det gjorde han inte. Han tog betalt.

Vem valde partiledare?

Scania-affärerna och lobbyarbetet kring den där elektrifieringskommissionen är i slutändan bara en liten del av Sabunis problem. För Liberalerna borde den största frågan i härvan handla om Sabunis partiledarkandidatur mot Erik Ullenhag. Om nu betalda intressen kan misstänkas ha drivit på kampanjen och med mer eller mindre falska premisser övertygat partimedlemmar att rösta fram henne – kan valet ens anses vara legitimt?

Om Sverige bara haft enkel lagstiftning kring transparensen mellan politiker och lobbyister i likhet med Bryssel, USA och Storbritannien hade det nog kunnat spara Sabuni både huvudvärk och halvdant försvar.
 
Chatta med Lotta Ilona Häyrynen om dagens huvudledare. Chatten öppnar klockan 09.00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Av: 

Lotta Ilona Häyrynen

Publisert:

LÄS VIDARE

Väljarna är inte till salu, Sabuni

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Nyamko Sabuni

Politik

Dagens Industri

Liberalerna

Scania

Storbritannien

USA