”Kan en hackerattack släcka ner Sverige?”

Höjd beredskap besöker FRA och pratar cybersäkerhet med John Ahlmark och Cecilia Laurén

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

John Ahlmark visar originalutrustningen i den DC 3 Skytrain som Sovjetunionen sköt ner över Östersjön 13 juni 1952. Besättningen på åtta man omkom.
John Ahlmark visar originalutrustningen i den DC 3 Skytrain som Sovjetunionen sköt ner över Östersjön 13 juni 1952. Besättningen på åtta man omkom.

Höjd beredskap besöker idag Försvarets radioanstalt, FRA, en av Sveriges hemligaste anläggningar på Lovön strax utanför Stockholm för att prata om cybersäkerhet med John Ahlmark och Cecilia Laurén.

Sverige har bedrivit signalspaning i över 100 år men i sin moderna form är FRA ett barn av andra världskriget och underrättelsetjänstens arbete mot nazityskland. Mer om detta i dagens program.

Under det kalla kriget var FRA ett av Sveriges viktigaste vapen mot Sovjetunionen. Men arbetet hade även ett högt pris. Bland annat sköt Sovjet den 13 juni 1952 ner en DC 3:a från FRA över Östersjön vilket kostade åtta svenska besättningsmän livet.

John Ahlmark och Cecilia Laurén
John Ahlmark och Cecilia Laurén

Sanningen om nedskjutningen av DC 3:an tystades ner av den svenska regeringen. Men efter murens fall öppnades de ryska arkiven och många engagerade sig i fallet. Så 2004 kunde DC 3:an äntligen bärgas efter 52 år på havsbotten. Flygplanet finns idag på flygvapenmuseum i Linköping. Utom själva radioutrustningen som är kvar på Lovön.

Men efter det kalla kriget har nya hotbilder blivit allt viktigare, och i takt med digitaliseringen har Sverige även blivit allt mer sårbart. I dag är cyberattacker en del i varje fiendes verktygslåda och i det moderna krigets gråzon blir det digitala slagfältet minst lika viktigt som det fysiska. Hur bra är Sverige förberett på den verkligheten?

Och hur ser framtiden ut för Sveriges cyberförsvar? I en värld av drönare, articifiell intelligens och kvantdatorer?

Om detta, och mycket annat, pratar vi idag i Höjd beredskap. Av och med Amanda Wollstad, Johan Wiktorin och Anders Lindberg.

Och så en krönika av Amanda Wollstad om Coronavirus.

Missa inte heller FRA:s egna Cyberförsvarspodden, en podd som borrar i just cyberförsvar och säkerhetsfrågor på nätet.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.