Mejla

Jonna Sima

KD:s besked får Åkesson att jubla

Starten för ett blåbrunt block

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Ebba Busch Thor öppnar för att samarbeta med SD.

Champagnekorkarna flög sannolikt i taket i går på Sverigedemokraternas partikansli. Närmare ett decenniums kamp i riksdagen gav till slut utdelning när Ebba Busch Thor meddelade att Kristdemokraterna öppnar för att förhandla med alla partier, även SD.

Annie Lööf gick direkt ut och kallade det ett "historiskt misstag" och Jan Björklund beklagade beslutet och sa att det är ett steg mot ett konservativt block i svensk politik.
Med KD:s besked är två saker tydliga: Alliansen har rent officiellt dödförklarats, och Jimmie Åkesson är på god väg att få sitt drömsamarbete till nästa val.

Närmat sig näthögern

Att det är just det fromma KD som tar första steget mot ett samarbete med ett högerextremt parti som grundats av nazister kan tyckas märkligt. Men när man begrundar partiets utveckling under Ebba Busch Thors ledarskap är det fullt begripligt. Aftonbladet ledarsida har tidigare skrivit att hon stöpt om partiet till ett "SD med ett mänskligt ansikte".

KD har länge rört sig från Alliansen och närmat sig den arga opinionsbildande näthögern. Partiet har riktat in sig på frågor som väcker starka känslor vare sig man är för eller mot, som förbud mot böneutrop eller kritik mot genusdagis och feministiska landvinningar.

Medan Jimmie Åkesson tog in Ny Demokratis Ian Wachtmeister som rådgivare, vände Ebba Busch Thor sig till Bert Karlsson för draghjälp under valrörelsen.

Moderaterna tvingas ta ställning

Likheterna mellan partierna är slående. Väljarna får i stora drag samma politiska innehåll, men med KD slipper man SD:s rasistiska bagage.

Gårdagens besked från KD-ledaren beskrivs redan som historiskt. Frågan är hur länge Moderaterna vågar vänta innan de apar efter.

Motelden för vänstern och liberalerna måste i det här läget vara att satsa på politik som inte bara stänger högerextremismen ute, utan också motverkar dess framväxt.

avJonna Sima

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM