Zina Al-Dewany

Bidragstrixare ska inte sitta i Sveriges riksdag

S-ledamoten avgår efter avslöjandet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Med jämna mellanrum dyker de upp. Granskningar som visar att politiker trixat med reglerna. Nu är det SVT:s Uppdrag Granskning som i kvällens program avslöjar riksdagsledamöter som varit skrivna på annan ort, men som inte verkar bo där. Den extra adressen ger dem traktamenten, övernattningsbostäder och ersättningar.

Helena Bouveng (M) är ledamot i skatteutskottet. I ett klipp inför förra valet säger hon att den viktigaste frågan för henne är att fler ska gå från bidrag till arbete. Själv får hon bidrag kombinerat med sitt arbete.

Skriven hos sin bror

Bouveng är skriven i Vetlanda hos sin bror, men har köpt ett hus på Värmdö där pojkvän och barn är skrivna. Hade hon varit skriven på Värmdö hade hon varken fått traktamente eller övernattningsbostad.

På Värmdö kommun har dessutom en miljöinspektör reagerat på att hon använder sin riksdagsmejl när hon sökt strandskyddsdispens. Då det kändes märkligt att en politiker använder riksdagsadress, lade inspektören ifrån sig ärendet. Det kan ju se ut som att hon försöker få fördelar genom att visa var hon jobbar.

I SVT-programmet är dock det märkligaste avslöjandet det som rör Jörgen Hellman (S), ordförande i skatteutskottet. Han tjänar en miljon kronor om året och är folkbokförd i Vänersborg. När reportrarna åker till boendet ledamoten sagt är hans fasta hem möts de av ett, i brist på andra ord, ruckel.

Lånar bondens toalett

Det är trasiga fönster och hål i fasaden. Avloppet är underkänt av kommunens miljöinspektör, men Hellman menar att han använder utedasset och bondens toalett. Nämnda toalett är en kilometer från boendet, och ser minst sagt nedgången ut.

När avslöjandet kommer avgår Hellman samma dag. På Facebook skriver han att det inte för att han tillförskaffat sig någon ersättning han inte har rätt till, utan för att detta skadar förtroendet för honom och partiet.

När Uppdrag Granskning intervjuar talmannen Andreas Norlén säger han att ingen inspekterar eller granskar bostäderna. Det här är något ledamöterna rimligen själva måste ta ansvar för.

Inte första gången

Men det här är inte första gången som politiker uppger tveksamma uppgifter som leder till att de får för mycket i ersättning, eller andra förmåner de inte bör ha rätt till.

Samtidigt görs ofta stora politiska poänger av att jaga bidragstagare, sjuka och de som får andra försäkringar. Allt för att se till att människor inte får en krona mer än allra nödvändigast. Därför lämnar sådana här skandaler en särskilt besk eftersmak.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.