Mejla

Zina Al-Dewany

Ett hån att dödssjuka ska "lära sig svenska"

Svenonius tolkstopp handlar om populism

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Behöver du verkligen förstå vad din läkare säger? Onödigt, tycker Moderaterna i Region Stockholm. Nu vill de begränsa användandet av tolk inom vården. En av anledningarna är pengar, menar regionrådet Irene Svenonius, som sett till att Stockholm gått med miljardöverskott både under och efter pandemin.

Tolkar kostar 150 miljoner kronor per år, det tycker Svenonius är onödigt. Detta medan hon skär ner miljarder på vården varje år. Men det handlar inte bara om pengar för Moderaterna. Det handlar om att ”människor måste lära sig svenska”.

Styrt i 16 år

Det är ett märkligt sätt att visa att man bryr sig om människor som inte kan språket. Det är människor som oftast bor i utsatta områden, och som sett vårdcentraler, gynmottagningar och annan service försvinna under Moderaternas styre.

I stället har vi fått en överetablering i områden som Östermalm, där folk är friskare men mer benägna att gå till läkaren. I områden där människor är sjukare såg vi istället hur regionen var långsam med både testning och vaccination när pandemin härjade som värst. Det var de som fick betala med sina liv medan andra jobbade hemifrån.

Därför är det svårt att tro att initiativet handlar om dessa människors bästa. Men att förslaget hotar patientsäkerheten verkar inte bekomma Svenonius och gänget på Moderaternas kansli i huvudstaden. De har styrt sjukvården i Stockholm i 16 långa år. År av besparingar för sjukhus och vårdcentraler.

Inte första gången

Det är inte första gången Svenonius vevar om samma sak. Redan 2019 var hon ute och ville att människor skulle finansiera tolken själva. Annars kunde de ta med en släkting, eller något. Redan då reagerade partierna de styrde med.

Samma sak sker i dag. Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet sitter och styr ihop med Moderaterna i Stockholm. Men även de kritiserar förslaget.

Vi vet att människor blir mindre benägna att söka vård om den kostar. Då kommer de istället in senare och sjukare. Något som i slutändan blir dyrare för regionen.

Liberalerna påpekade redan 2019 det bisarra i att kvinnor som söker hjälp för hedersrelaterat våld ska ta med sig en familjemedlem. Eller att barn ska tvingas tolka åt sina föräldrar.

Äldre drabbas särskilt

För äldre är det dessutom vanligt att drabbas av minnessvårigheter, och därmed även tappa språkförmågor som man lärt sig senare i livet. Samtidigt krånglar det förstås även till det för läkare, som inte förstår exakt vad patienten söker hjälp för. Det går inte att ge vård på lika villkor, och hälsoklyftorna som redan i dag är dödligt ojämlika kommer bara öka.

Men dessa argument trumpar knappast Moderaternas vilja att tävla ikapp i populism inför valet.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.