Mejla

Jehna Al-Moushahidi

Vi kan lära mycket av Free Britney-rörelsen

Fallet visar på vikten av kvinnors självbestämmande

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Britney Spears har haft sin pappa som förmyndare sedan 2008. Han har använt hennes mentala ohälsa och drogmissbruk som argument. Fram tills nu. En domare har fastslagit att förmyndarskapet ska avbrytas, i enlighet med Britneys önskan.
Hennes förmyndarskap har varit indelat i två delar - dels för hennes ekonomi och egendom, och sedan för henne som person. Hennes pappa har sedan 2008 varit ansvarig för båda delarna. 2019 slutade han vara ansvarig för henne som person, men fortsatte ansvara för hennes pengar.

Inga egna beslut

Britney har därmed inte kunnat anställa vilken advokat hon vill, hon har inte fått bestämma vilka konserter hon ska uppträda på och har inte haft något att säga till om när det kommer till hennes eget liv. Media målade upp henne som galen och hysterisk.

Britney Spears livssituation har inte bara engagerat hennes fans, utan även många andra. Hennes videor på Instagram där hon till synes gör SOS-tecken och ber om hjälp har cirkulerat flitigt. Det är många som valt att demonstrera och engagera sig i Free Britney-rörelsen. Den är kanske mest känd för att demonstrera i knallrosa kläder och fjäderboas, men det har lett till verklig förändring.

Kvinnors självbestämmande

Britneys situation och rörelsens engagemang har visat på vikten av kvinnors självbestämmande. Och det sätter fingret på något större. På kvinnor som inte får bestämma över sina egna liv och hur man inte litar på kvinnors berättelser.

Vi såg det även under MeToo.

Förhoppningsvis kan historien om Britney Spears – och hennes sannolikt kommande frihet – lysa ett ljus på de kvinnor som fortfarande befinner sig i liknande situationer.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.