Mejla

Eva Franchell

Sjuka blir fattiga av Strandhälls politik

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ingen blir friskare av Annika Strandhälls politik.
Foto: / AFTONBLADET / 85440
Ingen blir friskare av Annika Strandhälls politik.

LEDARE

Det värsta är osäkerheten. Den som blir riktigt sjuk, som drabbas av cancer eller utmattning vet inte om Försäkringskassan kommer att godkänna sjukskrivningen.
Och om de får sjukpenning vet de inte hur länge de får behålla den.

Det händer att personer mitt under pågående rehabilitering uppmanas att säga upp sig och söka nytt jobb. Trots att arbetsgivaren har gjort allt för att anpassa arbetsuppgifterna och trots att läkare bedömer att prognosen är god går Försäkringskassans handläggare in och avbryter rehabiliteringen.

Har sina tidsgränser

Försäkringskassan har sina tidsgränser och då hjälper det inte om prognosen är god. Redan efter ett halvår kan sjukpenningen ryka och efter ett år kan det vara kört. Det kallas för rehabiliteringskedjan och den uppfanns egentligen av Alliansen.
När den rödgröna regeringen tog över slopade man visserligen den sista stupstocken, men i stället har socialminister Annika Strandhäll satt upp nya mål för sjukförsäkringen. Nu är det antalet sjukdagar som ska ner till max nio per person och år. Det är därför människor åker ur systemet, de blir inte friskare. Det är Försäkringskassans personal som sitter och räknar pinnar med hjälp av Alliansens gamla tidsgränser.

Förvärrar sjukdomstillstånd

"Frågan är om dagens regelverk med tidsgränser är rimligt utformade", skriver de tre socialdemokraterna Eva-Lena Jansson, Helén Pettersson och Lennart Axelsson i en riksdagsmotion.

"En stelbent tillämpning av tidsgränser riskerar att förvärra sjukdomstillstånd och i värsta fall kasta ut personer med nedsatt arbetsförmåga ur sjukförsäkringen."
De tre motionärerna vill att riksdagen beslutar om en översyn av sjukförsäkringens tidsgränser. De vill att sjukförsäkringen ska vara en rättssäker rättighet som ger ekonomisk trygghet vid sjukdom. Det var ju så den var tänkt. Vi avstår en del av vår lön till sjukförsäkringen för att få hjälp den dag vi blir sjuka.

Ökade med 500 procent

Ändå nekades i fjol dubbelt så många människor sjukpenning jämfört med året innan. Antalet överprövningar ökade med 500 procent. Det här handlar inte om ett enskilt cancerfall, det handlar inte om en grupp rättshaverister.
Det handlar om många människor som förlorar sin trygghet när de som bäst behöver den. Både LO-förbund och TCO-förbund kritiserar hur deras medlemmar behandlas och visst är det galet när lärare uppmanas att söka andra jobb. De fattar väl var och en att så fort lärarna blir friska behövs de i skolan.

Ingen blir egentligen friskare av Annika Strandhälls siffertrixande.

Ingen blir friskare för att hon kastar ut folk i fattigdom. Se över sjukförsäkringen, Strandhäll. Lyssna på dina partikamrater i riksdagen.

Av: Eva Franchell

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.