ÅSIKT

Kan man lita på att Annie Lööf står pall?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Ola Axman / AFTONBLADET / 85525
Annie Lööf berättar om sin bok "Sanningens ögonblick".

Det går bra nu för Annie Lööf och Centerpartiet. Men det har det inte alltid gjort. I sin nya bok "Sanningens ögonblick" berättar centerledaren själv om resan från nytillträdd och misstrodd partiledare till dagens goda läge i opinionen.
När Annie Lööf efterträdde Maud Olofsson 2011 klev hon rakt in i både partiledarposten och Alliansregeringen. Hon fick en tung portfölj som närings- och regionminister i ett Sverige med hög arbetslöshet. Hon var 28 år gammal.

Med en ung människas orubbliga självförtroende stövlade hon in i regeringssamarbetet. I sitt första partiledartal i Almedalen sa hon att regeringen borde trycka på "refresh"-knappen.

Möttes av öronbedövande tystnad

Hon manade sina nya kollegor till en nystart, Alliansen 2.0 som hon kallade det. Kanske ville de komma och grilla korv hemma hos hennes föräldrar i småländska Maramö?
Först utskällning – sen inbjudan till ff-fest. Hon möttes av öronbedövande tystnad.

Det var Annie Lööfs första stora klavertramp i toppolitiken men inte det sista.
Almedalsfadäsen står inte med i "Sanningens ögonblick".
Annars är det en habil bok. Hon har skrivit själv på rak och personlig prosa om sin trygga uppväxt och målmedvetna karriär.

Tydlig värdegrund

Fotbollen, flyktingvågen under Balkankriget och den så kallade Gnosjöandan är tre hörnpelare i Annie Lööfs tydliga värdegrund. Ledarskap, solidaritet med flyktingar och vurm för företagande löper som röda trådar i hennes politikergärning.
Att det blev just Centerpartiet som Annie Johansson, som hon då hette, kom hon fram till efter att ha lusläst samtliga riksdagspartiers partiprogram efter gymnasiet.

Därefter gick det snabbt.

En mandatperiod senare satt hon i riksdagen.
I samma hastighet skulle Centerpartiet reformeras. Uppdraget som partiledare var att göra partiet tydligare och relevant för fler människor.

Att utforma ett nytt idéprogram var en viktig del i den resan. När det var klart hade partistyrelsen tagit fram förslag om fri invandring, månggifte och en så liten stat som möjligt.

Sms från Carl Bildt

Kritiken drog upp en storm och Annie Lööf beskriver det som sin största prövning någonsin.
"Det folk minns är det som står kvar, så stå pall.", skrev Carl Bildt i ett sms till henne.

Ingen kan anklaga Annie Lööf för att inte göra just det, inte minst i flyktingpolitiken. Anna Kinberg Batras flört med Sverigedemokraterna förra våren innebar ett strömhopp från Moderaterna till flyktingliberala Centern som växte i storlek.

I förra veckan gick SD:s Mattias Karlsson ut och lovade att ovillkorligt stötta en Alliasregering – så länge Annie Lööf hålls utanför migrationspolitiken.
I sin aktuella bok beskriver Lööf SD som Centerpartiets värderingsmässiga motpol. Frågan är vad som kommer att väga tyngst för Annie Lööf i september: hennes tydliga värderingar eller regeringsmakten. Det om något blir ett sanningens ögonblick.

avJonna Sima

ARTIKELN HANDLAR OM