Mejla

Kalle Sundin

Lööfs Sverige har bara plats för de klämkäcka

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

I Centerpartiets Sverige måste alla gå till jobbet med klämkäckt humör. Man måste hålla god ton till chefen och ständigt vara redo att hoppa på första bästa kompetensutvecklande kurs. Annars kan man få sparken lite hipp som happ.

Men ibland är inte livet så lätt. Familjen kanske har drabbats av ett svårt sjukdomsfall. En skilsmässa kan ha orsakat en djup depression. Det sista man behöver då är glada centerpartister som försöker riva upp ens anställningstrygghet och hurtigt ropar "Framåt!".

Högersmäll väntar om C får inflytande

Centern är det parti som vill gå allra längst i avvecklingen av arbetsrätten. De vill helt undanta företag med mindre än 50 anställda från turordningsreglerna i Lagen om anställningsskydd (LAS). Att det skulle leda till otrygghet bland anställda är de helt oförstående inför.

Det blev uppenbart under gårdagens utfrågning av Annie Lööf i SVT. Utfrågarna försökte gång på gång få Lööf att ens fundera över löntagarnas perspektiv i frågan. "Men om du då ger arbetsgivaren möjlighet att bestämma vem de vill säga upp, på vilket sätt försämrar inte det tryggheten för de anställda?", frågade Camilla Kvartoft. "Men om vi ser det från de anställdas horisont då?", försökte Anders Holmberg.

Men Annie Lööf förstod inte alls vad de pratade om. För henne handlar det om "flexibilitet".

Precis så här fungerar Centerpartiet. Lööf går till val på optimistiska och progressiva slagord, men bakom kommunikationen väntar en högersmäll som saknar motstycke i svensk politik.

Vill luckra upp svenska modellen

Utöver försvagningen av LAS vill partiet trappa ner A-kassan och fördubbla tiden för provanställningar. I Arena Idés nya arbetsmarknadspolitiska rapport utfärdas skarpa varningar om vad som skulle hända med den svenska modellen om Centerpartiet skulle få stort inflytande.

Centerns ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström skryter om att partiet vill sänka skatten mer än alla andra, hela vägen ner till OECD:s genomsnittsnivåer. Samtidigt prognostiserar Sveriges kommuner och landsting (SKL) att det saknas upp mot 50 miljarder för att upprätthålla dagens nivå på välfärdsverksamheterna under nästa mandatperiod.

Centern säger sig stå för en medmänsklig och human flyktingpolitik, men är också det parti som drar ner mest på integrationsutgifterna efter Sverigedemokraterna.
Det finns inget tvivel om att Lööf vill "Framåt!" med sin politik, frågan är bara vilka hon tänker köra över på vägen.

Av: 

Kalle Sundin

Publisert:

LÄS VIDARE

Annie Lööf är höger om Djingis Khan

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik

Valet 2018

Centerpartiet

Annie Lööf