ÅSIKT

Politiker offrar pappor och barn

Foto: SPELET OM LEDIGHETEN Regeringen har föreslagit att införa en extra pappamånad från januari 2016. Men nu finns det risk att förslaget inte går igenom då Vänsterpartiet tänker ta strid och hotar att lägga fram en egen motion om delad föräldraledighet.
LEDARE

7 MARS 2015. Pappamånader

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det handlar om en tredje pappa­månad. Egentligen inte mycket, men en extra månad skulle ­ändå betyda en del för papporna, ­barnen och jämställdheten.

Regeringen har föreslagit att den extra pappamånaden ska gälla från och med den första ­januari 2016. Men nu är det inte säkert att ens det försiktiga förslaget går igenom i riksdagen. Regeringen har delvis sig själv att skylla, socialdemokratiska socialförsäkringsministern Annika Strandhäll kunde ha skött förhandlingarna bättre. Men hon tog väl taktiska hänsyn.

Vill få med Folkpartiet

Socialdemokraterna vill ju så väldigt gärna vinna över Folkpartiet på sin sida och en ­tredje pappamånad är precis vad Folkpartiet vill ha.

Miljöpartiet ville gå längre och dela upp föräldraförsäkringen i tre delar, en för pappan, en för mamman och en del som föräldrarna själva skulle få förfoga över. Men Miljöpartisterna fick ge sig på ett tidigt sta­dium, de brukar få göra det.

Vänsterpartisterna däremot, de tänker ta strid. De vill förhandla med Annika Strandhäll om en delad föräldraförsäkring, en del för mamman och en del för pappan. Problemet är bara att Strandhäll inte vill prata med vänsterpartisterna, sannolikt har det med folkpartisterna att göra.

Alla förslag riskerar falla

Resultatet blir i vilket fall att Vänsterpartiet hotar med att lägga fram en egen motion om delad föräldraledighet. Därmed riskerar alla förslag att falla och då är det Sveriges familjer som står där som förlorare. Tack för det, Jonas Sjöstedt.

Frågan om föräldraledigheten handlar inte om vilket ­parti som vinner prestigekampen, ­utan om att pappor och barn ­behöver varandra. Mammorna behöver dessutom komma tillbaka till ­arbetslivet för att få meriter, ­högre lön och bättre pension.

Ju längre en kvinna är föräldra­ledig, desto större andel av hushållsarbetet tar hon. Det är under föräldraledig­heten som ojämställdheten grundläggs och sedan är det kvinnorna som för resten av ­livet blir dubbelarbetande. Som städar, vabbar, aldrig har tid för någon karriär och därmed slutar som fattigpensionärer.

Minsta man kan begära

Föräldraförsäkringen har funnits i fyrtio år, den första pappamånaden kom för tjugo år sedan.

Ytterligare en pappa­månad nästa år är det minsta man kan begära. Sedan måste förändringstakten öka och det borde alla partier begripa.

Så släpp prestigen, prata med varandra, offra inte pappor och barn.

ARTIKELN HANDLAR OM