ÅSIKT

Marknadshyror är ingen lösning

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Björn ELGSTRAND
Det har byggts för lite under alldeles för lång tid och det finns inget som tyder på att marknadshyror skulle lösa problemet.
LEDARE

På arbetsmarknaden är det bara fundamentalistiska nyliberaler som tror att arbetslösheten minskar för att någon har rätt att ta ditt arbete och göra det för en lägre lön. De flesta andra menar att detta bara gör att någon annan blir arbetslös.

Länder som tillåter låglönekonkurrens har upptäckt att det knappast ger högre effektivitet eller lägre arbetslöshet. Men en sak är säker. Det ökar fattigdom och utslagning.

Yrvaken debatt

När det gäller bostadsmarknaden är debatten mer yrvaken. Hyresgästföreningen som i dag öppnar sin årsstämma har fått stå överraskande ensamma.

Bostadspolitiken var ett av de viktigaste politikområdena för den framväxande socialdemokratin. Men under 90-talet lämnades den för fäfot. Marknaden skulle sköta bostadsförsörjningen. Hyresregleringen sågs som en åldersstigen kvarleva.

Borgerligheten var upptagen av att omvandla hyreslägenheterna till bostadsrätter. De som hade chansen att köpa rätt bostadsrätt under 90-talets mitt har tjänat oerhörda belopp.

De som har bott kvar i hyresrätt är de som ska få de höjda hyrorna om Bokriskommittén får sin vilja igenom. 

Vill höja värdet

I veckan presenterade de ett förslag om marknadshyror – det vill säga att fastighetsägare ska få sätta hur höga hyror de vill.

Göran Hägglund (KD) uttalade sig i Dagens Nyheter och verkade hålla med. Med marknadshyror skulle rörligheten öka och bostadsbeståndet utnyttjas mer effektivt, tror de. Fastighetsägarna, som varit med och finansierat Bokriskommittén, hejar på. Det är inte konstigt, i ett slag skulle det höja värdet på deras fastigheter.

Det finns däremot inget som tyder på att det skulle ge nya hyresrätter.

Hindret för nya lägenheter är inte kapitalbrist. Till och med bostadsministern Stefan Attefall (KD) är tydlig med att den största hämskon är en komplicerad och utdragen planerings- och beslutsprocess.

Byggts för lite för länge

Resultatet är att det byggts för lite under alldeles för lång tid. Marknaden kommer inte att lösa problemet.

Den löser möjligen välbeställdas behov av ännu större och finare lägenheter.

De som står i bostadskön är för det mesta inte alls välbeställda, utan tvärtom personer som är på väg att flytta hemifrån eller precis har kommit till Sverige. Personer som varken har miljoninkomster eller ett fett bankonto.

ARTIKELN HANDLAR OM