Eva Franchell

Sms-lån hamnar hos Kronofogden

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

160 personer hamnar varje dag hos Kronofogder på grund av obetalda sms-lån.
160 personer hamnar varje dag hos Kronofogder på grund av obetalda sms-lån.

Varje dag hamnar 160 människor hos Kronofogden på grund av obetalda sms-lån. Bara under första halvåret i år handlar det om nära 30 000 ärenden.

Det är en oroväckande ökning, konstaterar kronofogden Jan Åkerlund som först hade svårt att tro på siffrorna.

– De skrämmer mig. Jag vet att marknaden är stor och att många erbjuder lån, men att det blir så många som hamnar hos Kronofogden, det trodde jag inte, säger han.

Det är inte längre ungdomar som sätter sig i skuld. I stället är det vuxna människor mitt i livet som lånar i ren desperation. Annamarielle är bara en av dem. I SVT berättar hon att hon 2006 stod ensam med två barn. Sommar­jobbet var över och studie­lånet hade inte kommit.

Hon hade helt enkelt inga pengar.

Annamarielle gick till socialen, men fick nej. Då hörde hon en reklam för sms-lån på radion och slog till. Först var det en skön känsla, hon hade löst knipan och köpte mat och blöjor för pengarna. Sedan kom räkningen.

Först lånade hon 1 000 kronor och fick betala tillbaka 1 400. Sedan lånade hon ytterligare 2 000 kronor och inom 30 dagar skulle hon då betala tillbaka nästan 3 000 kronor. Det gick inte. Efter några veckor kom kravet från inkassoföretaget och snart hamnade Anna­marielle hos Kronofogden.

Socialkontor ska inte skicka in barn­familjer i lånehajarnas käftar.

Annamarielles lån hade en årsränta på 1 300 procent. Det är skamligt att medvetet sko sig på den som inte kan få pengar på annat sätt. Sms-lånesajterna är en orgie i aggressiv marknadsföring.

Den nya regeringen måste stoppa dessa ockerräntor och se över kreditprövingen.

Målet måste vara att antalet sms-lån minskar kraftig från och med nu.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN