Ledare

Fredrik Reinfeldt har inte en aning

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

De stora förlorarna De ensamma mammorna är 2000-talets stora förlorare. Reinfeldts lösning på deras problem är: ”Jobba mer”.
De stora förlorarna De ensamma mammorna är 2000-talets stora förlorare. Reinfeldts lösning på deras problem är: ”Jobba mer”.

LEDARE

17 SEPTEMBER 2010. Välfärden

Tidigt varje morgon ser man de ensamma mammorna. I mörker, regn och snö stretar de fram med barnvagnen på väg mot ­dagis. Det är de som kommer först och det är alltid de som hämtar sist.

Det är de ensamma mammorna som är 2000-talets stora ­förlorare.

Siffror från Ungdomsstyrelsen visar att andelen fattiga ­ensamstående föräldrar i vissa åldersgrupper har ökat med 300 procent. Rapporten presenteras i tv:s morgonnyheter ungefär samtidigt som mammorna bör vara framme på dagis, så de får väl aldrig höra Fredrik Reinfeldts lösning på deras problem:

– Jobba mer.

Sänker skatten

Fredrik Reinfeldt förklarar att han sänker skatten så att de här kvinnorna ska få drivkraft att jobba mer.

– De ska känna i plånboken att det lönar sig att kanske ta ett ­extrajobb på helgen.

Fredrik Reinfeldt pratar om de extra hundralapparna, men han har ingen aning om vad det kostar att köpa en ny overall och nya vinterstövlar. På honom ­låter det som om det är så lätt att ordna extrajobb. I själva verket är det de unga föräldrarna som drabbas av den nya tuffa ­arbetsmarknaden, projektanställningar, provanställningar och om regeringen får fortsätta – lärlingsprovanställningar.

Inte lätt att kvala in

Det är inte lätt att ständigt kvala in på arbetsmarknaden när man samtidigt har ansvar för ett barn.

I SVT:s morgonstudio står Fredrik Reinfeldt och pratar om kvinnornas behov av välfärd till stöd. Syftar han på de överfulla förskoleavdelningarna? Eller menar han att de tidiga dagis­stängningarna skulle hjälpa den ensamma mamman som är hänvisad till att hinna fram trots att kollektivtrafiken brakat samman?

Fredrik Reinfeldt har inte en aning om hur det är att klara mat, hyra och kläder på en usel kafélön. Att säga nej till utflykterna eller hur det känns att skicka i väg barnen med trasiga strumpor.

Visar drivkraft

Dagens unga föräldrar visar i själva verket på världens drivkraft när de faktiskt klarar ungarna trots alla försämringar i arbetsliv och välfärd.

Fredrik Reinfeldt tittar på oss genom tv-rutan och pratar om sjuksköterskor och lärare. Han vädjar till de kvinnogrupper som tagit sig över fattigdomsgränsen, men då glömmer han att varje kvinna känner ett barn, en kompis, ett syskonbarn eller killen längre ner på gatan som inte har det så bra.

Alla barn har rätt till en bra uppväxt. De behöver dagis som är öppna när föräldrarna jobbar. De behöver en skola som inte sorterar dem som vinnare eller förlorare.

De behöver trygga föräldrar som går till trygga jobb.

EF

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!