ÅSIKT

Fredsprocessen måste skyndas på

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: HATEM MOUSSA
Isolerade Israels våldsamma attack var bara kulmen på en lång händelsekedja där Israel, Palestina, Egypten och västvärlden alla bär ansvar. Nu måste fredsprocessen komma igång och Palestina accepteras som självständig stat.
LEDARE

3 JUNI 2010. Gazakrisen

Världen kokar av vrede över Israel. Övervåldet mot biståndskonvojen Ship to Gaza måste få konsekvenser, också utöver de diplomatiska protesterna.

Dessvärre tyder inget på att den israeliska regimen ska erkänna att konfrontations- och blockadpolitiken har misslyckats. Ska fredsprocessen föras framåt måste det av allt att döma ske trots Israels motstånd.

Fler som bär ansvar

Vid sidan av den israeliska statsmakten finns fler som bär ett ansvar för den händelsekedja som ledde till måndagens massaker. Det skulle kunna skapa ett utrymme att handla i.

Historien går i vart fall tillbaka till den 25 januari år 2006. Då röstade en majoritet av palestinierna för islamistiska Hamas i ett val som - även om det gällde en ”myndighet” och inte en stat - var ett av de mest demokratiska som genomförts i arabvärlden.

Valresultatet kan ha varit en protest mot korruption och mot en fredsprocess som gått i stå, men islamisternas deltagande innebar ett vägval. Hamas sökte en roll i den politiska processen för en lösning av konflikten.

Ändå blev reaktionen våldsam. Det styrande Fatahpartiet - traditionellt centrum för den palestinska självständighetskampen - vägrade acceptera valresultatet. Arabiska stater, som Egypten, såg med skräck på den islamistiska oppositionens demokratiska framgångar och västvärlden valde att isolera den nya regimen.

Isolerat och blockerat

I juni 2007 hade motsättningarna fört det palestinska samhället till randen av ett inbördeskrig. Sedan dess är de palestinska områdena uppdelade och Hamas styr över ett isolerat och blockerat Gaza, som utsatts för upprepat israeliskt våld med förra vinterns massaker som kulmen.

Ändå håller omvärlden fast vid sin linje. Den alltmer förlamade palestinska ledningen fortsätter att uppträda som om islamisterna inte fanns. Egypten har fram till i tisdags blockerat Gaza och det internationella samfundet fortsätter att tala om en fredsprocess utan Hamas.

Har en legitim ställning

Överfallet på hjälpsändningen till Gaza visar att det är dags att förändra förutsättningarna. Den palestinske myndigheten och presidenten Abbas måste söka den nationella samling som Fatah vägrade vara del av efter valet 2006. Egypten måste förklara att blockaden är slut, inte tillfälligt upphävd. Och framför allt måste västvärlden och det internationella samfundet acceptera att Hamas har en legitim ställning som företrädare för det palestinska folket, och acceptera en fullvärdig och självständig palestinsk stat.

Fredsprocessen kan inte vänta på Israel.

IP