Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evert, Eilert

Minister höjd över varje misstanke?

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-22

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”"Sverige har en utrikesminister som kan komma att åtalas för brott mot folkrätten.”

Oljeimperiet Lundin Oil utreds för folkrättsbrott, delaktighet i massmord och folkdeportationer i södra Sudan 1997–2003, år då Carl Bildt satt i Lundin Oils styrelse.

När oljemagnaten och grundaren av Lundin Oil, numera Lundin Petroleum, dog hedrades han med bland annat följande ord:

”Adolf Lundin var entreprenören och äventyraren i en lika sällsynt som framgångsrik kombination. Han sökte sig sina egna vägar, nöjde sig aldrig med det som var och var ständigt nyfiken på det nya. För honom var världen den ständiga arbetsplatsen, och dess möjligheter närmast oändliga. Vårt Sverige har blivit fattigare nu – vi skulle behöva många som han.”

Den som skrev dessa ord var Carl Bildt, vid tillfället aktuell som utrikesminister i den nya borgerliga regeringen.

Satt i styrelsen

Nu utreds Lundin Oil för folkrättsbrott, delaktighet i massmord och folkdeportationer i södra Sudan 1997–2003, år då Carl Bildt satt i Lundins styrelse. Bildt lämnade företaget i samband med att han blev statsråd.

Det är kammaråklagaren Magnus Elving som beslutat om förundersökningen, ett beslut som knappast förvånar mot bakgrund av den rapport som de samverkande människorättsorganisationerna i Europena Coalition on Oil in Sudan, Ecos, nyligen publicerade. Enligt rapporten har sudanesisk militär och milis systematiskt angripit och fördrivit civilbefolkning för att ge tillträde åt det oljekonsortium av vilket Lundin Oil var en del.

Över 10 000 dödades

Över 10 000 människor dödades under perioden och uppemot 200 000 tvingades på flykt.

När rapporten lades fram i början av juni sade Bildt att ingenting nytt framkommit.

De anklagelser som förs fram är naturligtvis oerhört allvarliga. Förundersökningen ger de dessutom en extra tyngd. Det ”finns anledning att anta att brott har förövats och att det kan finnas svensk anknytning”, kommenterade åklagaren sitt beslut.

Oljeimperiet Lundin har av affärstidningen Veckans Affärer beskrivits som ”diktatorernas bäste vän”.

Journalisten Kerstin Lundell gör en trovärdig och fasansfull beskrivning i sin bok ”Affärer i blod och olja – Lundin ­Petroelum i Afrika” (Ordfront) som kom i början av året.

Vill inte kommentera

Det är alltså inte bara Sudan. Lundin Petroleum är engagerat i prospektering och utvinning av olja, gas och metaller i flera länder där människovärde och demokrati inte står högt i kurs. Eritrea, där svensken Dawit Isaak hållits fängslad i snart nio år, är ett exempel. Demokratiska Republiken Kongo, där Adolf Lundin i slutet av 1990-talet gjorde upp direkt med den hänsynslöse och fruktade Mobutu, är ett annat.

Carl Bildt ville i går inte ”kommentera vad rättssystemet har för sig”.

Kritikerna uppmanade han att lugna ner sig. Är det också vad Bildts chef Fredrik Reinfeldt anser vara det enda rätta?

När Sverige har en utrikesminister som kan komma att åtalas för brott mot folkrätten.

KA