Ledare

Kungen kommer inte från Ockelbo

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

”Kan någon rädda de här människorna från sig själva!”

DÅ: NÄSTAN SOM ALLA ANDRA Under några veckor i somras ville vi tro att de var en vanlig familj. Daniel och Victoria gifte sig, kungen och Silvia var föräldrar precis som Eva och Olle Westling. Det var då.
DÅ: NÄSTAN SOM ALLA ANDRA Under några veckor i somras ville vi tro att de var en vanlig familj. Daniel och Victoria gifte sig, kungen och Silvia var föräldrar precis som Eva och Olle Westling. Det var då.

Under några veckor ville vi alla tro att de var en helt vanlig familj. ”Jag älskar dig Victoria” sa Daniel. Kungen och Silvia var föräldrar precis som Eva och Olle Westling – bara under mer förgyllda omständigheter. Tunga medaljer runt kungens hals. Silvias stelnande ansikte. För Sverige i tiden. Det var då det.

Nu har alla hämningar om att diskutera kungens påstådda utsvävningar släppt. ”Carl XVI Gustaf – Den ofrivillige monarken” är i den bemärkelsen en historisk bok. ”Det som jag förstår att den handlade om ska ha hänt för lång tid sedan, därför väljer jag och min familj att vända blad och se framåt” hälsade Sveriges statschef från älg­skogen i går.

Strippklubbar, gubbtolvan, svartklubbar, inhyrda damer nakna under minkpälsen – kunde de inte kommit på något roligare? Direktörer med obegränsade partykonton. Kvinnor är dessert, underhållning, sötsak till kaffet. ”Jag är ju serviceminded. Mina kunder ska må bra”, säger den påstådde fest­fixaren. Han säger att boken är full av lögner.

Boken påstår att kungen föredrar förortstjejer. Han ser nog av ”de här Östermalmarna med flinande uppfejs”. Om det då kommer ”en liten skånkig tjej” så ”öppnar han upp”. ”Grovt förtal”, säger kungens vänner.

Innehåller boken bara lösa rykten är det naturligtvis upprörande. Däremot kan kungen inte sägas ha ett privatliv som andra makthavare. Hur han beter sig är en del av hans uppdrag. Man kan tycka vad man vill om det, men så är det.

Sverige är däremot ett land där vi inte niger utan ser varandra i ögonen. En demokratiskt vald statschef skulle ge en mer rättvis bild av vårt land. Fick han eller hon för sig att besöka en strippklubb under ett oficiellt OS-besök skulle det dessutom granskas utan svassande.

Fjäsk, tassande, hovnigningar, hyckleri och hierarkier. Den politiska funktionen av kungahuset är en särskildhet som ligger i generna. Överklassens inte särskilt diskreta charm. Det är vad vi hyllar när vi hyllar kungahuset. Det finns vissa som är bättre än andra även om de heter saker som ”Noppe” och ”Poppe”. Andra för nöja sig med att serveras till kaffet.

”Kan någon rädda de här människorna från sig själva!” utbrister en fiktiv Tony Blair om den brittiska kungafamiljen i filmen ”The Queen”.

Nej, kungen kommer inte från Ockelbo.

KK

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!