Ledare

Olofsson är åter på noll

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

”Storleksmässigt är partiet tillbaka på fyraprocentsnivån”

FAMLAR EFTER VÄLJARNA? Jämfört med valet 2006 har Maud Olofssons parti tappat fyra procentenheter i väljarstöd. Det kan skyllas på en anonym roll vid sidan av Moderaterna, men också på en kritiserad brist på hållning.
FAMLAR EFTER VÄLJARNA? Jämfört med valet 2006 har Maud Olofssons parti tappat fyra procentenheter i väljarstöd. Det kan skyllas på en anonym roll vid sidan av Moderaterna, men också på en kritiserad brist på hållning.

Bottenkänning i opinionen och uppenbara problem med både självbild och budskap. Det är Maud Olofssons utmaning inför den valrörelse som snart drar igång på allvar. En lätt desperation smyger sig på.

Vid den ombudsmannakonferens som partiet höll i Stockholm i går hakade Olofsson på Folkpartiets förslag om ett utökat Rut-avdrag. Centerledaren vill lägga till nya tjänster som häckklippning och hundrastning. Folkpartiet får väl kontra med eget rum på kenneln.

Kallsinne inför Daléus

Det är inte första gången Centern balanserar på riksdagens fyraprocentsspärr. Läget nu påminner om hur det var året innan Maud Olofsson tillträdde som partiledare i mars 2001, i dagarna alltså för exakt nio år sedan.

Då, under Lennart Daléus sista bleka ordförandetid, visade väljarna Centern samma kallsinne. Sifosiffrorna pendlade mellan 3,7 och 4,7 procent. Daléus själv tog det hårt. ”Jag tar på mig ett stort personligt ansvar. Jag vet att jag kan vara väldigt otydlig”, sade han i DN i februari 2000.

”Saknar visioner för samhället”

Otydlighet är kanske inte riktigt Maud Olofssons problem.

Tvärtom verkar både väljare och medlemmar klara över partiets hållning –

eller brist på hållning. ”Centerpartiet saknar helt idéer och visioner för samhället. Tidigare värnade Centerpartiet om den lilla människan. Nu driver man liberala pseudofrågor”, sa Stefan Lundkvist, illusionslös Cuf-ordförande i Västernorrland som bestämt sig för att överge partiet, i Aftonbladet häromdagen.

Få förknippar nog Maud Olofsson med småfolks- och landsbygdsintressens företrädare. Det som utgjort partiets ryggrad och fäste i det politiska livet.

I samband med partiledarskiftet konstaterade Maud Olofsson, helt korrekt, att borgerligheten inte utgjorde något verkligt alternativ, att den saknade glöd och engagemang. Sedan gav hon sitt eget parti en uppryckning och blev en drivande kraft bakom den process som förvandlade samma borgerlighet till en allians och, med Göran Perssons ord, ”en valbar opposition”.

Svårt att ta tillbaka initiativet

Men i regeringsställning har Centern halkat utför. Något, helt naturligt, beroende på Moderaternas dominerande roll, men mer genom de fotbyten och försummelser som gjorts på kärnkraftens, miljöns och regionalpolitikens områden. Nu görs nysatsningar på bland annat miljön, men det är aldrig lätt ta tillbaka ett förlorat initiativ.

Storleksmässigt är partiet tillbaka på fyraprocentsnivån. Precis som när Maud Olofsson tog över. Det blir en spännade valrörelse. KA

KA

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!