Din protest gör skillnad

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

DU KAN HJÄLPA Här protesterar en kvinna i Berlin mot steningen av iranska Sakineh. I går startade Aftonbladet en svensk kampanj för att frige Sakineh. Skriv på och stöd kampen.
Foto: AP
DU KAN HJÄLPA Här protesterar en kvinna i Berlin mot steningen av iranska Sakineh. I går startade Aftonbladet en svensk kampanj för att frige Sakineh. Skriv på och stöd kampen.

LEDARE

20 AUGUSTI 2010. Frige Sakineh

Aftonbladet har som första tidning i världen fått träffa Sakineh Mohammadi Ashtianis son i Iran. Han är ett av hennes två barn och hans mamma ska grävas ner i marken och sedan stenas till döds. Hon har nu suttit fängslad i över fyra år.

Sakineh Mohammadi Ashtiani anklagas för att ha haft en otillåten relation med två män. I maj 2006 straffades hon med 99 piskrapp. Ett år senare dömdes hon igen – då för en påstådd otrohet. Straffet var döden. Domstolen använde sig av principen om ”judges knowledge”. Domaren gissar sig helt enkelt fram till den åtalades skuld.

I går drog Aftonbladet igång en stor svensk kampanj för att frige Sakineh. Internationellt försöker man från Hollywood till Brasilien få den iranska regimen att stoppa avrättningen.

Situationen för de mänskliga rättigheterna i Iran har förvärrats. Feminister och människorättsorganisationer uppskattar att det finns runt 40 kvinnor som inväntar samma öde som Sakineh. Förra sommaren slutade de twittrande massdemonstrationerna i blod, tragik och gripanden av oppositionella. Och sedan detta kritiserade presidentval har männniskorättsorganisationer rapporterat om politiskt motiverad tortyr, misshandel och våldtäkter. Samtidigt har det internationella trycket mot Iran ökat på grund av misstankarna om att landet håller på att skaffa sig kärnvapen.

Förstärkta sanktioner

Den 9 juni beslutade FN om förstärkta sanktioner mot Iran. Brasilien (som röstade mot sanktionerna och även har försökt närma sig Iran) erbjöd i juli Sakineh asyl. Många trodde att Iran skulle ge med sig. De senaste tjugo åren har det funnits en debatt (även inom regimen) om hur just steningar skadar landets rykte. Men nu avböjde regimen Brasiliens gest. Att man på detta sätt håller fast vid avrättningen tolkas som att man vill signalera att man inte bryr sig om det ökade trycket från väst. Varken gällande kärnvapen eller brotten mot mänskliga rättigheter.

Känner sig hotad

Sakineh Mohammadi Ashtianis advokat tvingades fly från Iran och har sökt asyl i Norge. Hans familj anhölls helt utan anledning och att den iranska regimen på detta sätt förföljer en advokat, trots att han inte har varit involverad i något ”politiskt” fall, är anmärkningsvärt. Det beror antagligen på att Sakineh Mohammadi Ashtiani fått så mycket uppmärksamhet internationellt och det tyder på att regimen känner sig mer och mer hotad.

Din namnunderskrift och din protest kan göra skillnad. Stöd kampen för att frige Sakineh.

KK

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.