ÅSIKT

Släpp in väljarna i?valrörelsen?–?nu

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nog är det tempo i valrörelsen.

Buden och överbuden dunkar in flera gånger om dagen.

Den senaste veckan har Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin gjort upp i SM i skattesänkning för pensionärer:

Fredrik Reinfeldt lovade 5 miljarder, Mona Sahlin höjde till 7,5, Fredrik Reinfeldt kontrade med 2,5 nästa år och öppnade för ytterligare 2,3 miljarder när ekonomin tillåter.

Presskonferenserna avlöser varandra, bostadsbidraget för barnfamiljer höjs, en miljard till förskolan och en till vården, fastighetsskatt och förmögenhetsskatt. Graviditetspeng, tunnelbane-butler och så ytterligare några vårdmiljarder.

Opinionssiffrorna svänger okontrollerat och det är väl inte så konstigt. Valrörelsen har blivit en kamp mellan två politiska block som lurpassar på och hetsar varandra till utspel. Det går så snabbt att opinionsinstitutens siffror säkert kan avgöras av när på dagen intervjuaren ringer upp, före eller efter ett utspel.

Det är dags att släppa in väljarna i valrörelsen.

För att den inte ska gå helt överstyr krävs nu två tydliga valmanifest, ett blått och ett rödgrönt. De måste innehålla blockens samlade politik, för det är ju först när den står tydlig som väljarna har en möjlighet att se vilken politik de faktiskt föredrar.

Fredrik Reinfeldt säger till exempel att han vill sänka skatterna och värna om välfärdens kärna. Men det är först i ett samlat valmanifest som väljarna kan bedöma hur liten den kärnan är.

I ett samlat dokument kan de också urskilja den långsiktiga politiken.

Härom dagen satt en riktig politisk gigant i Aktuellt. Tjeckiens förre president Václav Havel har nu lämnat politiken och i tv-inslaget sa han att det var med en suck av lättnad.

–?Största problemet är att politiken inte är långsiktig, sa han. Den styrs av trender från val till val.

Den borgerliga alliansen satt hela helgen på Harpsund, men väljarna har fortfarande ingen aning om vad de kom överens om. Mona Sahlin sa i går att det rödgröna manifestet kommer inom kort och i god tid före valet. Allt är en fråga om perspektiv.

Václav Havel avslutade:

–?Man struntar i hur den här planeten kommer att se ut om femtio eller hundra år.

ARTIKELN HANDLAR OM