Ledare

 SD-propagandan  triggar våldsmän

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

SD trissar upp stämningen av att Sverige snart går under och i detta ligger en mer eller mindre underförstådd uppmaning att göra något åt det. På partiets hatsajter finns ingen större upprördhet över eldhärjade asylboenden.
SD trissar upp stämningen av att Sverige snart går under och i detta ligger en mer eller mindre underförstådd uppmaning att göra något åt det. På partiets hatsajter finns ingen större upprördhet över eldhärjade asylboenden.

LEDARE

”Släpp ut pyromanerna de enda som kan stoppa idioterna!!!”

Så löd den kommentar på Sverige­demokraterna i Mullsjös Facebooksida som partiet vägrade ta bort förra veckan. Frågan handlade om Nyhemsgården, ett tilltänkt flyktingboende.

– Jag vet att ni tidningar är för censur, var SD:s kommentar till nättidningen ­JPKG Live.

Sedan dess har ytterligare tre flyktingboenden brunnit ner.

Ekeroth talar om undergång

En ledamot i partiets styrelse i Borås twittrade i förra veckan:

”SD går till handling och vägrar låta Sverige dö ut i en stilla suck. Dags för svenskarna att ta av skygglapparna och vakna!”

Och på ett torg i Trelleborg stod i söndags partiets rättspolitiske tales­person Kent Ekeroth och talade om ­invandring.

– För Sverige så innebär detta vår ­undergång. Det innebär på ganska kort sikt slutet för Sverige som en svensk ­nation, sa han.

Bland deltagarna på torgmötet fanns, enligt Expo, sverigedemokrater, men även uniformerade nazister, och en tidigare partiledare för nationalsocialistiska Svenskarnas parti.

Efteråt kommenterades mötet på flera högerextrema hemsidor. På en nazistisk sida skrev en deltagare ”… det Kent gjorde i dag var att legitimera alla närvarande svenskars kamp om tillvaron”.

Hämningarna verkar ha släppt

Sedan Sverigedemokraterna i förra veckan gick ut med att de tänker ta till ­utomparlamentariska metoder verkar ­alla hämningar ha släppt. På partiets hatsajter finns ingen större upprördhet över att asylboenden nu brinner, däremot är det en stor nyhet att framtida boenden ska hållas hemliga.

”Ännu ett nytt asylboende eldhärjat i morse i Munkedals kommun !!!!! Bra nu börjar det hända saker, kanske ända ­vägen att gå för att få de bestämmande ATT FATTA NÅT !!!! Inbördeskriget är nära nu !!!” skriver en person på en av de största hatsajterna. Kommentaren ­ligger fortfarande kvar flera timmar ­efteråt.

Tar inte ansvar för ”svansen”

Det Sverigedemokraterna ägnar sig åt, både som parti och genom sina hatsajter på nätet, är att trissa upp en stämning av att Sverige snart går under. I detta ligger en mer eller mindre underförstådd uppmaning att göra något åt det.

SD brukar betona att de saknar ansvar för vad partiets svans gör. Varje brott ­begås av ”ensamma galningar”.

Men man måste vara både blind och döv för att inte se vart detta är på väg. Och just nu skruvar Sverigedemokraterna upp retoriken ytterligare.

– Ni är en spjutspets för att ta vårt land tillbaka. sa Kent Ekeroth på torget i Trelleborg.

Deltagarna, både med och utan uniform, gav stormande bifall.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Anders Lindberg

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Mullsjö

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Mullsjö

Kent Ekeroth

Sverigedemokraterna

Svenskarnas parti

Munkedal

Expo

Anders Lindberg