Mejla

Anders Lindberg

Nationalister är inte bara arbetslösa män

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tino Sanandaji och William Hahne.
Tino Sanandaji och William Hahne.

LEDARE

”En ikon bland invandringskritiska nät­aktivister.”

Så beskriver journalisten Björn af Kleen ekonomen Tino Sanandaji i ett ­reportage om den nationalistiska miljö som växt fram kring Sverigedemokraterna.

–  Jag gillar att högutbildade, intellektuella personer frontas för den invandringskritiska rörelsen, säger William Hahne, tidigare ledande i SDU men ­numera utesluten.

”Blir som med indianerna”

Tino Sanandaji har bland annat hävdat att om nuvarande politik fortsätter är personer med ”invandrarursprung” i majoritet i Sverige efter 2025. Tesen drivs på de flesta högerextrema sajter även om själva tidpunkten skiftar. Om vi inte stoppar invandringen blir det som med ­indianerna – vi får bo i reservat. Och liknande.

Beräkningen av tidpunkten gjorde Sanandaji genom att ta ökningen av antalet asylsökande och dra ut trenden in absurdum. Med samma teknik kan man bevisa vad som helst.

Exempelvis: I går åt jag ingen pepparkaka, men i dag äter jag fem pepparkakor. Med samma ökningstakt äter jag i morgon tio pepparkakor och om två veckor nästan hundra. Pepparkakskollapsen är bara en tidsfråga.

Skiljer på folk och folk

Det är en form av statistiskt kvack­salveri, som man frågar får man svar.

Och vadå ”invandrarursprung”?

Flera statsråd och många riksdags­ledamöter har rötter utomlands, liksom artister som Mikael Wiehe, Loreen och Gina Darawi eller fotbollspelare som Zlatan och Henke Larsson. Varför skulle det vara en grej var svenskar, eller deras föräldrar, kommer ifrån?

Men den som skiljer på folk och folk har alltid ett ärende. Det lär oss historien.

Självklart får Tino Sanandaji driva vilken opinion han vill om invandring och mångkultur men problemet är när han framställer sina åsikter eller statistiska krumbukter som vetenskap.

Den ”nya höger” DN berättar om har legitimitet och förgreningar långt upp i samhällstoppen. Den har titlar och makt och är mycket farligare än den traditionella bilden av SD som arbetslösa arga män på landet.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Lindberg