Mejla

Ingvar Persson

Håll ditt löfte till kvinnorna, Löfven

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Stefan Löfven.
Foto: ANNA TÄRNHUVUD
Stefan Löfven.

I maj 2014 fanns det inga tveksamheter från Stefan Löfvens sida.

– Heltid ska vara den norm som gäller, sa han och lovade att den rätten skulle skrivas in i kollektivavtalen för kommuner och landsting om Social­demokraterna fick bestämma.

Det har snart gått ett och ett halvt år. Sverige står inför en avtalsrörelse och när Lena Micko – socialdemokrat och nyvald ordförande för arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting, SKL – i helgen lät sig intervjuas av Ekot blev beskeden inte lika tvärsäkra.

– Det här måste lösas på olika sätt, sa Micko.

Och i olika takt, kunde vi förstå av ­undertexten. Inget klart löfte om att ­ordna saken redan i vinterns avtals­förhandlingar.

Många vill ha heltidsjobb

Deltidsarbete är en av vårt samhälles största kvinnofällor. En ny LO-rapport visar att av landets drygt fyra miljoner anställda har ungefär en fjärdedel deltidsarbete. Den absoluta majoriteten är kvinnor och de flesta har dessutom ­arbetaryrken i handeln, välfärden eller restaurangnäringen.

Mer än hälften av kvinnorna i arbetaryrken arbetar deltid. Många skulle vilja ha ett heltidsjobb, men de får inte. Inte ens i offentliga verksamheter där politiker som inte sällan kallar sig ­feminister är arbetsgivare.

Resultatet blir en lön som inte går att leva på just nu och en låg pension i framtiden.

Har inte råd att svika

Annorlunda uttryckt, resultatet blir ­beroende av någon annan. Inte sällan en man.

Löfvens löfte handlade om att kommuner och landsting skulle ge sina ­anställda rätt att arbeta heltid, och att det skulle ske i kollektivavtal. Säkrare och snabbare än lagstiftning, tyckte­ Socialdemokraterna då.

Men inte lika heltäckande kan någon påpeka.

Nu är det hur som helst dags att ­leverera, utan reservationer eller ursäkter. Vårens avtal för de kommun­anställda måste innehålla rätt till heltid. En feministisk regering och en feministisk socialdemokrati har helt enkelt ­inte råd att svika det löftet.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.