ÅSIKT

Katastrofen får ske framför våra ögon

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: AP
Nattens haveri där 700 människor kan ha mist livet är en del av en pågående katastrof
LEDARE

Här hemma betyder våren vitsippor, trädgårdsarbete och årets första lite kylslagna försök vid grillen. Bland flyktingarna och smugglare i det politiska kaosets Libyen betyder våren i stället att säsongen för de livsfarliga resorna över Medelhavet startar.

I förra veckan drunknade upp emot 400 flyktingar när smugglarnas båt förliste. I natt har kanske 700 människor mist livet i vattnen mellan Libyen och den italienska ön Lampedusa. Den exakta siffran eller identiteten på de döda kommer vi aldrig att få veta.

Bärgar döda kroppar

Knappt 50 människor kunder räddas. I övrigt konstaterade den italienska kustbevakningen snart att allt de kunde göra var att försöka bärga döda kroppar. Någon räddningsaktion blev egentligen aldrig aktuell.

Det som hänt på Medelhavet är inte någon vanlig olycka av det slag vi journalister ständigt rapporterar om, och det finns två anledningar.

För det första är det vi ser bara en del av en pågående katastrof som inträffar framför våra ögon. Det är som sagt mindre än en vecka sedan rubrikerna talade om drunknade flyktingar i Medelhavet.

Förra året drunknade mer än 3 400 människor under försök att ta sig in i Europa. I år har FN:s flyktingorgan UNHCR redan noterat 1 600 offer. Fler kommer att dö om ingenting förändras.

Vi har skapat katastrofen

För det andra är detta en katastrof vi själva varit med och skapat. Det är EU:s regelverk som inte ens tillåter de uppenbart behövande en möjlighet att komma in i Europa som skapar smugglarnas marknad. Och när det gäller det politiska kaoset i Libyen kan västvärlden inte svära sig fri.

Dessutom har EU och förra migrationskommissionären Cecilia Malmström inte fortsatt den övervaknings- och räddningsaktion Italien startade efter den stora katastrofen 2013.

Medelhavet förvandlas till en grav därför att vi tillåter det.

Det finns förslag. Hjälporganisationer talar om behovet av att öppna lagliga vägar in i Europa för människor på flykt. EU-ländernas mottagning av flyktingar måste förbättras och fördelas mer rättvist.

Dessutom finns erfarenheterna från den italienska övervakningsinsatsen efter katastrofen 2013.

Ett vägval

Vi har också ett ansvar för att skapa något slags stabilitet, i Libyen men också i andra våldsdrabbade länder i regionen. Krigen är en viktig förklaring till varför människor överlämnar sina liv i händerna på hänsynslösa smugglare.

I dag har EU kallat utrikes- och inrikesministrarna i medlemsländerna till ett krismöte för att diskutera katastrofen. Det kommer att bli ett vägval. Hårdare gränskontroller med risken att smugglare och flyktingar tvingas ta ännu större risker.

Eller insatser för att bygga upp lagliga vägar och ett anständigt mottagande, samtidigt som förutsättningarna för den hänsynslösa verksamheten stryps.

Vårsäsongen för flyktingsmugglingen över Medelhavet har bara börjat.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

avIngvar Persson

ARTIKELN HANDLAR OM

Medelhavet

EU

Lampedusa

UNHCR