Mejla

Eva Franchell

Köp inte strumpor på Åhléns varuhus

Ax:son Johnsson vill komma åt skatteåterbäringen

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Hasse Holmberg/TT / TT NYHETSBYR≈N

LEDARE

Nu tänker jag bojkotta Åhléns. Jag kommer att köpa mina strumpbyxor någon annanstans och det tycker jag att ni också kan göra.

Dagens politiskt intresserade twittrare får inte vara för lata för lite action och nu krävs det faktiskt en reaktion.

Näringslivets höjdare ska inte tro att de kan köra över större delen av befolkningen utan att befolkningen reagerar.

Nu handlar det om familjeföretagaren Antonia Ax:son Johnson som inte bara är god för över 50 miljarder. Hon brukar normalt också vara en god människa.

Tydlig ställning

Hon har tagit tydlig ställning för mångfald och satt upp mål. 20 procent av företagens chefer ska vara av utländsk härkomst, 40 procent i ledningsgrupperna ska vara kvinnor.

På familjeägda Åhléns finns inga krigsleksaker och varuhusens modeller har fått representera alla storlekar och all sorts mångfald.

I hela sitt liv har Antonia Ax:son Johnson delat med sig av sina goda värderingar och sin stora förmögenhet. Under lång tid var hon till exempel ordförande för Stockholms stadsmission och hon är känd sina sociala ambitioner.

Det har känts riktigt bra att köpa sina saker på Åhléns, Kicks, Filippa K eller något annat av Antonia Ax:son Johnsons familjeföretag. Men nu tänker i varje fall jag gå någon annanstans.

Polityren på hela det fina företagsimperiet sprack ju i den minut Antonia Ax:son Johnson kom ut som sverigedemokrats-kramare. Hon klev fram i tidningen Dagens Industri för att ge ”näringslivets syn” på den svåra regeringsbildningen och hon kunde inte förstå varför Alliansen skulle avstå från att ta makten för att genomföra reformer som är ”bra för Sverige”. Hon menade att Sverigedemokraterna inte behöver bli något större problem för Alliansen.

Pengar talar

Men vad hände här med den socialt medvetna kvinnan? Well, money talks. Nu är det pengarna som talar. För när Antonia Ax:son Johnson pratar om reformer menar hon sannolikt Moderaternas löften om ytterligare skattesänkningar för de rika. Ja, hon tänker säkert på Centerns och Liberalernas löften om billigare arbetskraft.

Men framför allt vill hon sätta stopp för ett vinsttak i välfärden. Antonia Ax:son Johnsons familjeföretag har också investerat hårt i olika välfärdsföretag och nu vill hon helt enkelt åt skatteåterbäringen. Hon vill ha fler miljarder och som näringsidkare har hon ett väldigt kort perspektiv.
Nu kommer Sverigedemokraterna aldrig att bidra till gammal vanlig högerpolitik. På sikt kommer de att begränsa allt det Antonia Ax:son Johnson slagits för som mångfald och kvinnors rättigheter.

De kommer att kräva en folkomröstning om vårt medlemskap i EU och då talar vi inte om förlusterna av en köpbojkott längre. Då riskeras hela Sveriges ekonomi.

På kort sikt kan Sverigedemokraterna nog vara bra för Antonia Ax:son Johnsons plånbok, men de är inte bra för Sverige. Det förstår svenskarna och det var därför de flesta valde att inte rösta på rasisterna. Det är också därför de inte ska komma i närheten av bildandet av en ny svensk regering.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.