ÅSIKT

Makten i EU har tippat åt höger

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

23 JULI 2004. Charmoffensiven lyckades. EU-parlamentet godkände i går José Manuel Barroso som ordförande i den nya kommissionen. Efter flirtar åt alla politiska håll lyckades portugisen vinna en klar majoritet, 413 ja mot 251 nej.

På ett plan är resultatet logiskt. Omröstningen speglar utfallet av EU-valet i juni. José Manuel Barroso tillhör den konservativa EPP-gruppen, som är störst i det nyvalda parlamentet. Även liberalerna valde att stödja honom. Socialistgruppen var splittrad, men lyckligtvis sa de svenska socialdemokraterna nej. När Barroso på allvar visar vad han tycker om jobben, jämställdheten och miljön kan de som struntade i att rösta den 13 juni få skäl till eftertanke.

Olyckligt val

Ändå är valet av Portugals förre premiärminister olyckligt. EU-parlamentets roll är enbart att godkänna eller förkasta medlemsländernas namn- förslag. Det är regeringarna som i enighet föreslår kandidaten.

Den nya ordföranden försökte profilera sig som en mittenpolitiker under utfrågningarna i Strasbourg. Hans politiska bakgrund talar ett annat språk, med kraftiga nedskärningar i välfärdssystemen och en stark tro på marknadslösningar. Därför är det förvånande att de socialdemokratiska regeringarna i EU ställde sig bakom hans namn.

Efter gårdagens votering har maktbalansen i EU tippat åt höger. Hur långt avgörs bland annat av vilka som blir Barrosos medarbetare.

Nästan alla är män

Sammansättningen av den nya kommissionen ska vara klar sista veckan i augusti, lovade portugisen i går. Flertalet länder har nominerat marknadsliberala kandidater. Nästan alla är män.

Minst en tredjedel av ledamöterna ska vara kvinnor, försäkrar den nya ordföranden. När talar regeringen klarspråk om vem som är Sveriges kandidat?

ME