Arbetslösa ska stöttas – inte bedömas

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Arbetslösa som aktivt söker jobb eller vidareutbildar sig borde få högre ersättning från a-kassan än de som inte gör det, föreslår en utredning från Arbetslivsinstitutet.

Svårigheter att finna nytt jobb är sällan ett utslag av lathet.

Förslaget ska ”ta till vara de arbetssökandes egna drivkrafter för att motverka långa arbetslöshets- och sjukskrivningsperioder”.

De fackliga centralorganisationerna LO och TCO är kritiska. ”Vi utgår från att alla som är arbetslösa hela tiden måste vara aktiva och söka jobb”, säger LO:s chefsekonom Dan Andersson till Radioekot.

Anna-Stina Elfving, utredare på TCO, varnar för att förslaget kan leda till att arbetslösa som inte lyckas hitta jobb skuldbeläggs.

Förslaget ger fel signaler

Facken har rätt. Den svenska arbetsmarknadspolitiken bygger på arbetslinjen. A-kassan är en omställningsförsäkring, ett trygghetsnät för människor som är arbetslösa men söker nytt jobb.

Att börja höja eller sänka a-kassan beroende på den enskilda individens situation vore att frångå arbetslinjen. Med sådana reglerna skulle staten signalera att a-kassan inte alls behöver vara en omställningsförsäkring, utan lika gärna kan vara ett sätt att långsiktigt försörja sig på.

För stort ansvar på individen

En differentierad a-kassa skulle också lägga allt för stort ansvar på individen. Vidareutbildning och jobbsökande ska utformas av den arbetslösa och arbetsförmedlingen tillsammans.

Svårigheter att finna nytt jobb är sällan ett utslag av lathet. Svårigheterna beror oftare på en arbetsmarknad som inte har några jobb att erbjuda eller på diskriminering. Personer med utländsk bakgrund vittnar ofta om hur de söker hundratals jobb, men aldrig kallas till anställningsintervju.

Arbetsmarknadspolitikens stora utmaning är att stärka människors chanser till nytt jobb, genom vidareutbildning och annat. Inte att betygsätta de arbetslösa med hjälp av höjda eller sänkta ersättningsnivåer.

ÅP

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.